Планинарско друштво „Јеленак“ организује обилазак Суве планине и њених врхова Мосор (985м), Соколов камен (1523m) и Трем (1810m), као и врх Кусача (771м) који je део Сићевачке клисуре

Програм акције 

Субота (20.04.2024.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 06.00 часова. Моле сви учесници да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Путујемо аутопутем преко Ниша и Нишке Баље до Бојаниних вода одакле крећемо на стазу.

Стаза води кроз шуму до стеновитог врха Мосор (985м). Одатле ћемо већ видети скоро цео гребен Суве планине и нашу путању, као и околне планине, уколико буде ведро време. Са Мосора се спуштамо и продужавамо гребеном до Врха Соколов камен (1523м), а овај део стазе се зове Соколов пут. Овај, Соколов пут, је захтевнији од обичног пешања. Са Соколовог камена се спуштамо ниже до Девојачког гроба одакле креће успон на највиши врх Суве планине, Трем (1810м). Са Треба се враћамо до Девојачког гроба и спуштамо на Бојанине воде, стаза је кружна. Имаћемо око 1200 м успона са пређених 18 км. Ова акција има технички захтевнијих детаља у једном делу и препоручује се искуснијим планинарима.

Одлазимо до смештаја у Нишкој бањи на одмор.

  

Недеља (21.04.2024.)

Након доручка, идемо да лакшу туру од претходног дана, да обиђемо Сићевачку клисуру. Сићевачку клисуру је направила река Нишава тако што се усекла између северног дела Суве планине и јужног дела Сврљишких планина. Изаћи ћемо на стеновити врх Кусача (771м), други назив му је Вис. Одавде са пружа поглед на цео масив Суве планине, Нишка бања, град Ниш, Сићевачку клисуру, чак и Копаоник. У пролеће има жалфије, по томе је позната у крају, надамо се да ћемо је видети.

Сићевачка клисура

Повратак у вечерњим часовима.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица.

Храна: Сопствена – из ранца.

Цена

3700 динара и 10 евра преноћиште. У цену урачунато: превоз, путарине, храна и смештај за возача и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату целог износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена:

  • Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
  • Обавештење: ЗА ОВО ПУТОВАЊЕ НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНА ЗАШТИТА У ПОГЛЕДУ ГАРАНЦИЈА ПУТОВАЊА

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић (0642828656)

Фотографије Сићевачке клисуре: https://srbijazamlade.rs/product/sicevacka-klisura

Остале фотографије: лична архива

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.