Планинарско друштво „Јеленак“ организује одлазак на планину Тару, обилазак Биљешке стене, Орловог виса и Бањске стене.

Масив планине Таре налази се у западној Србији, у северозападном делу оивичен дубоким кањоном реке Дрине, док му се огранци спуштају ка креманској долини и долини реке Ђетиње, где се ослања на огранке Златибора. У ширем смислу, састоји се од три подеоне целине, донекле издвојене речним долинама, превојима или седлима: Тара у ужем смислу, Црни врх и Звијезда која се налази у троуглу између села Растиште и Јагоштица и кањонског дела Дрине (врх Велики крај 1.444 м)

  

Програм акције

Петак, полазак из Панчева, код Дома омладине у 18:00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 18:30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Путујемо аутопутем Милош Велики, преко Ваљева и Бајине Баште до села Растиште где се налази наш дом са истим именом – Растиште. Очекивано време доласка у дом је до 22.30. Ова акција није технички захтевна, планирамо да уживамо у јесењој Тари.

Дом Растиште је некада била основна школа, објекат је комплетно реновиран и опремљен 2021. године, кухиња је опремљена, има чак и пица пећ, а више о дому и смештају можете наћи на следећем линку: https://planinarskiklubtara.org/rastiste/

 

Субота 18. новембар

Дочекаће нас домаћини који ће нас повести на 18 км дугу шетњу кроз шумовите пределе Таре. Овај део Таре припада Звијезди коју смо помињали. Изаћи ћемо на Биљешку стену, један од најлепшиг видиковаца који ће уз јесење боје бити још лепши. Обићи ћемо колибу у којој је Чувени Петар Лаловић снимао филм „Птице које не полете“. Обићи ћемо и видиковац Орлов вис овог дана. Стаза је кружна, у повратку ћемо проћи поред стећака који потичу из 14. и 15. века, а налазе се на УНЕСКО листи светске културне баштине. У касним поподневним, или вечерњим сатима, враћамо се у дом.

Недеља 19. новембар

Устајање и спремање за пут, излазимо из дома са стварима и превозом идемо до Митровца, одакле ћемо пешачити до чувене Бањске стене. У овом периоду године не би требало да буде гужве на овом видиковцу па ћемо уживати у јединственом погледу на Дрину и језеро Перућац.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица.

Храна: Сопствена – из ранца.

Цена

Котизација за целокупну акцију је 6000 динара. У цену урачунато: превоз, путарине, смештај и храна за возача, 2 ноћења у дому и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату целокупног износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

За ово путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранције путовања.

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић (0642828656) МБ 888.

Извор фотографија: https://planinarskiklubtara.org/rastiste/

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.