Планинарско друштво „Јеленак“ организује одлазак на Проклетије, врхове Очњак (2185м), Зла колата (2534м - највиши врх Црне Горе), Равна и Добра колата, Волушница

Програм акције

Четвртак (17.8.2023.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 20.30 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 21 час. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Наставак путовања аутопутем, преко Ужица, Пријепоља до Гусиња.

Петак (18.8.2023.)

Смештамо се и након одмора, крећемо из долине Грбаје на Очњак (2185 мнв). У завршном делу приступа на врх на лази се сајла на коју се осигуравамо, шлем је неопходан. Са врха се враћамо истим путем, укпна дужина стазе је 7 км и око 1000 м висинске разлике.

Поглед на Очњак из долине Грбаје

Субота (19.8.2023.)

Колату чине три крака: Добра (2528м), Зла (2534м) и Равна (2556м). Гребен прва два крака пресеца гранична линија, док се Равна колата у потпуности налази у Албанији. Зла колата (2534м), наш цињ за данас, је  званично највиши врх Црне Горе.

Успон на Колату почиње из Вусања, са свега 980м надморске висине. Технички није захтеван али кондиционо, спада у ред тежих успона. До последње ивице гребена Равне колате и назад има 25 км хода и 1500м укупне висинске разлике.

Полазимо на стазу у раним јутарњим часовима, возимо се до Вусања. Током успона, уживаћемо у погледу на врхове изнад долина Ропојане, Валбоне и Тет. Можемо се надати сочним, дивљим малинама на стази. Пролазимо поред ледене пећине, а можемо и одморити и освежити у катуну, уколико будемо имали времена.

    

Детаљи са успона на Колате

Недеља (20.8.2023.)

После два веома испуњена дана, недељу ћемо провести у шетњи до неког од оближњих врхова, Волушница (1879м)  или неки други.

Полазак кући најкасније до 14 часова, стижемо у вечерњим сатима. 

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Обавезан шлем, ферата сет, појас за успон на Очњак.

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта или пасош, здравствена и планинарска картица.

Храна: Сопствена – из ранца.

Цена

6500 динара. У цену урачунато: превоз, путарине, храна и смештај за возача и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату 4000 динара. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.

Смештај: Дом Бранко Котлајић - цена ноћења је 8 евра по ноћи, шатор 4 евра ноћ

Улазак у НП Проклетије је 3 евра на дан, боравишна такса је 1 евро на дан.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена:

  • Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
  • Обавештење: ЗА ОВО ПУТОВАЊЕ НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНА ЗАШТИТА У ПОГЛЕДУ ГАРАНЦИЈА ПУТОВАЊА

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић (0642828656) МБ 888.

Аутор фотографија: Милица Гавриловић

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.