Планинарско друштво „Јелленак“ организује одлазак на Мучањ планину и истоимену ферату у суботу, 17. јуна 2023. године

 

Мучањ је планина која се налази у југозападном делу Србије, у близини села Катићи. Највиша тачка планине Мучањ је Јеринин град, са надморском висином од 1534 метара. Планина је окружена планином Муртеницом са истока, Јавором са југа и градским насељем Ивањица са запада. Мучањ је препознатљив и уочљив са магистралног пута који се протеже испод планине, по свом крашком облику и стенама од којих се састоји Јеринин град.

       Видиковац

Са планине се пружа нестварно леп поглед на цео Ивањички крај и околне планине. Читав пут до врха је обележен, а на самом врху се налази недавно изграђен видиковац, који спада међу најлепше видиковце у Србији.

 

                                     

                                                                                                                Детаљи са ферате

Ми ћемо до овог видиковца ићи вертикално, односно фератом. Ферата је захтевна са дугим деоницама. Прва стена је најтежи део ферате, (оцена Д) и ко прође овај део, касније не би требало да има проблема. После прве вертикале, стаза иде гребеном (оцена Б) који је понегде крушљив и тиме опасан, зато је овде потребан максималан опрез. Овај део завршава испред зида од, отприлике, 30 метара који је сав у ногоступима и није претерано захтеван (оцена Б). После овог зида, стаза наставља гребеном, благо савија удесно, и свуда је покривена сајлом. И овде има крушљивих делова, али много мање (оцена Б). Крај ферате је посебно атрактиван, испред самог видиковца, ферата силази наниже, кроз уску пећиницу (тунел) излази на вертикалу, до самог врха (оцена Ц). После изласка, сам врх Јеринин град 1534м је на 15 минута хода, а затим обиласком целог масива вас стаза, тј. пут враћа назад до табле и полазне тачке.

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 6:00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 6:30 часова.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Обавезно је коришћење ферата опреме шлем, појас, ферата сет, гуртна, карабинер.

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица.

Храна: Сопствена – из ранца.

Упозорење: Ову ферату не треба потценити, физички слабији или неискусни не би требало да улазе у стазу, тј. могу да заобиђу прву трећину стазе (од старта до зида), обиласком кроз шуму са десне стране.

Цена

3200 динара. У цену урачунато: превоз, путарине, храна за возача и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату целокупног износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

За ово путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранције путовања.

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић (0642828656) МБ 888.

Извор насловне фотографије: zurnalist.rs - Мучањ

Остале фотографије: лична архива

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.