PД Јеленак организује шетњу по Соколској планини, пењемо се на њен највиши врх Рожањ (973 m), обилазимо кањон Козловац и посећујемо Соколске колибе.

Програм акције

Субота - 3.6.2022.

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 6:00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 6:30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Наставак путовања аутопутем, преко Ваљева и Пецке до места где почиње наша стаза. Кањоном Козловац (мала река, коју ћемо на неколико места прелазити, без квашења) и старим, солидно очуваним римским/караванским путем, ћемо се попети на Рожањ (973 m) за 3-4 сата, највиши врх Соколске планине. Занимљиво је да на појединим местима каравански пут има довољну ширину за мимоилажење, што говори о тадашњој густини саобраћаја. За то су заслужни рудници сребра у близини и редовно снабдевање Сирмијума – антички град и једна од четири престонице Римског царства, који се налазио на простору данашње Сремске Митровице.

Са врха Рожња се виде: Бобија, Повлен, Медведник, Јабланик, а преко Дрине: Јавор, Јахорина…

   

Након паузе на врху идемо до манастира Светог Василија Острошког, који је удаљен неколико стотина метара. Манастир је необичан за наше поднебље, грађен у руском стилу, од дрвета и изузетно је леп.

Од манастира настављамо пешачење до локалитета Соколске колибе – којим газдује Игор Рабат, др вет. мед. из Пецке. У оквиру свог газдинства Игор гаји старе, српске, аутономне расе животиња и ту су своје место нашли: домаћи брдски коњ, балкански магарац, виторога праменка, влашићка праменка, каракачанска овца (најближи сродник муфлона), балканска коза, крава буша, босански торњак (српски пастирски пас), а од живине ту су: голошијани, морке, домаће ћурке…

  

Штала „Арка” (име је симболично добила по Нојевој барци) је уточиште за све њих. По речима власника, све су то расе на ивици истребљења, јер нису економски исплативе у односу на нове, продуктивне врсте. Међутим, ове врсте су веома важне и треба их сачувати, јер су неупоредиво отпорније на болести. Свакако, млеко и други производи од њих су здравији у односу на савремене врсте.

У Соколским колибама ћемо направити дужу паузу за оброк. Наш домаћин, Игор ће нас провести кроз домаћинство и упознати са идејом и разлогом његовог постојања.

Након фотографисања, предавања о газдинству и ручка – силазак другом стазом до превоја Прослоп, где нас чека превоз.

Повратак је планиран око 22.00 часа.
Планинарска тура нема технички тешких детаља, а физички је средње захтевна. Препешачићемо око 15 km, уз 740 метара успона, за 7-8 сати.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Понети резервну гардеробу и обућу и оставити у превозу.

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица.

Храна: Сопствена – из ранца. У договору са домаћинима, може бити организован ручак (за оне који желе) у Соколским колибама. Може се наручити и пиће по приступачним ценама.

Цена

2200 динара. У цену урачунато: превоз, путарине, храна за возача и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату целокупног износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.

Улазница за локалитет Соколске колибе је 100 динара по особи и плаћа се на лицу места.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напоменe:

  • Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
  • За ово путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић МБ 888 (телефон: 0642828656)

Аутор насловне фотографије: Игор Рабат

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.