ПД „Јеленак“ Панчево организује зимски успон на врхове Дурмитора:
Терзин богаз ( 2303 м/нв ), Чворов богаз  (2152 м/нв) , Шљеме (2455 м/нв), Источни врх Шљемена (2455 м/нв)

Петак, 26.март: Полазак у 20:00 ч.испред  Дома омладине у Панчеву. Путујемо преко Београда, са паркинга код Сава Центра у 20.30 ч., преко Чачка и Златибора до Жабљака.

Субота 27. март: Превозом идемо до улаза у национални парк. Успон иде до Локвица где се делимо у две групе ако буде потребе:
Група А - Терзин Богаз ( 2303 м/нв)  силазак на Малу превију и идемо ка Тројном превоју (2245м/нв) .
Група Б - Од Локвица иде ка Чворовом богазу (2152 м/нв),  стаза  је без неких експонираних делова. Повратак истом стазом.
Дужина стазе око 15 км, успона  око 1000 метара

Недеља 28. март:
Источни врх Шљемена (2455 м/нв), Шљеме ( 2455 м/нв).

      

Стаза није захтевна, чак је и идеална за зимске услове. Са самог врха се пружа један од лепших погледа на масив. Дужина стазе око  10 км, висински око 950 м.
Ко не буде ишао на успон постоји могућност скијања по приступачним ценама....


Повратак за Панчево након завршетка планираних активности. Долазак у Панчево до 23 часа.

У случају лоше временске прогнозе – акција се отказује. Организатор задржава право измене програма у зависности од околности на терену.

Постоји могућност ако група буде желела да кренемо у петак у поподневним сатима.  

Опрема за зимске услове: планинарске ципеле, топла одећа, активни веш, цепин, дерезе, капа, рукавице, наочаре за сунце, крема за сунце, чеона лампа ...

Ko нема цепин и дерезе – oбезбеђује ПД Јеленак

Храна: из ранца за 2 дана. Понети храну и воду за први дан успона.Након тога, све се може набавити у продавницама и ресторанима на Жабљаку. Употреба кухиње обезбеђена.

Документа: обавезно понети пасош или личну карту збоg преласка међународне границе; здравствену књижицу и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2021. годину.

Цена: 4700 динара (обухвата превоз мини бусом до Жабљака, путарину, храну и смештај возача и друге организационе трошкове), а за ноћење је потребно издвојити 10 евра (собе са купатилом).
Цена не обухвата евентуалну таксу за улазак у национални парк која је досада била 3 евра  (ако буде било потребе,односно захтева да се она плати).
Пријаве уз уплату аконтације од 3700 динара, код организатора на састанцима Јеленка четвртком од 19 – 20,30 ч. Остатак до поласка.

Учесници иду на сопствену одговорност, уз строго придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности ПСС - http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Додатне информације можете добити код организатора: Драгана Ђерића (телефон 0694050294 email -Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.), Милан Пиперски  063/7456889  

Насловна фотографија- Тројни превој са Зупцима, Иван Хрњичек

U BOJAMA RUJA, 1.OKTOBAR 2022.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.