Polazak je u 06:30h ispred Doma omladine.

Povratak istog dana oko 21h.

Pećina Ravništarka spada u red velikih pećina Srbije. Glavni pećinski kanal dugačak je 501,5 m, dok je ukupna dužina svih pećinskih kanala preko 600 metara. Dužina turističke staze kroz pećinu je 550 metara. Kroz Ravništarku protiće potok Ponorac. Detaljnije na linku: http://www.tokucevo.org/pecina-ravnistarka/ 

Pećina Ceremošnja se nalazi na severoistočnim obroncima Homoljskih planina na nadmorskoj visini od 533 m, u podnožju njihovog najvišeh vrha , Velikog Štubeja (940 m). Po bogatstvu nakita, Ceremošnja je jedna od najlepših u Srbiji. Poznata je po velikim dvoranama koje krasi raznovrstan pećinski nakit - stalaktiti, stalagmiti, pećinski stubovi, draperije, okamenjeni vodopadi, galerije itd. Detaljnije na linku: http://www.tokucevo.org/pecina-ceremosnja/ 

Nakon obilaska Ravništarke krecemo na pešačku turu koja ide od pećine Ravništarka do vrha Štubeja (940 m n/v) i dalje se spuštamo do pećine Ceremošnja koju obilazimo nakon završenog pešacenja. Dužina staze je oko 15 km uz ukupan uspon od oko 650 metara. 

Hrana i voda iz ranca. Pored pećine Ceremošnja se nalazi restoran sa tradicionalnom kuhinjom Homolja gde možemo ručati po povoljnim cenama za grupu (Vlaški ručak 500 rsd ili kačamak sa sirom 200 rsd). 

Cena ulaznice u Ravništarku 200 rsd.

Cena ulaznice u Ceremošnju 250 rsd.

Oprema planinarska shodno vremenskim prilikama. Obavezna zaštita od sunca i kiše i baterijska lampa.

Cena akcije je 1.300 rsd. (spisak za akciju se pravi uz uplatu na sastancima društva). Obavezna je plaćena članarina za 2020.

Organizator: Jonike Žeravljev (mb 306) 063 341 490.

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.