Полазак је у недељу, 18. октобра 2020. године, у 6 часова, испред Дома омладине у Панчеву.

Предвиђен је успон на Дебелу гору, врх Бранојевац, 793м који се налази поред планине Овчар и посете локалитетима Бањски поток и пећина Кађеница.
Претпоставља се да за Кађеницу не бисмо данас знали да није било трагичног догађаја из 19. века. После слома првог српског устанка и пропасти буне коју је подигао Хаџи-Продан 1814. године, Турци су на територији Србије правили велике одмазде. Турска потера за становницима околних села наишла је на ову пећину у коју је било сакривено становништво. Бегунци нису хтели да се предају јер су знали да их чека тешка смрт, а Турци пред пећином пале ватру и ложе грање и сламу. И тако погушише око стотину жена и деце димом. Због гушења кадом (димом), пећина и доби име Кађеница.
Кости страдалника су 120 година биле у пећини подсећајући на ужасни догађај. Тек залагањем владике Николаја Велимировића кости су прикупљене и положене у два саркофага. Стаза до пећине и њеног стрмог улаза није постојала све до 1940. године, пред сам рат. Последњи радови око прилаза пећини рађени су још 1991. године, а црни трагови дима изнад улаза у пећину стајаће ту заувек као подсетник на злочин који се не заборавља.
Укупна дужина стазе је око 12 км, са око 600м успона.
Након завршетка туре, могућ је обилазак манастира Благовештење или боравак у спа центру Овчар бања.
Цена: 2000 динара (превоз, орг. трошкови)
Пријаве су могуће само уз уплату аконтације, на састанцима Друштва, четвртком од 19 до 20.30 часова, у Дому омладине у Панчеву.
Додатне информације и пријаве: 063/250-398 Милан Глумац

U BOJAMA RUJA, 1.OKTOBAR 2022.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.