Напустио нас је наш Браца

Тешко је наћи праве речи и праву меру опроштаја за некога ко је тако много давао, а тако мало узимао. Велика мотивација за рад и спортска достигнућа, увек су била у несразмери са његовом скромношћу и готово испосничким начином живота. У годинама када више није могао да трчи омиљене маратоне, посветио се сасвим планинарству, настављајући причу коју је започео много пре свих нас. Последњих двадесет година, планинарско друштво Јеленак профилисано је Брациним размишљањима, организационим способностима и духом. Тешко да је било каква одлука донета без консултације са њим и разматрања свих могућих последица. Односио се према нашем малом клубу са одговорношћу менаџера великог предузећа, у чему је такође имао огромно искуство, увек ношен принципима разумности и људскости. Разнородан у животним подухватима, маратонац, оријентирац, директор пиваре и творац бренда Weifert пива, али и писац монографије Јеленка поводом 50 година постојања, није имао времена и снаге за додатак монографији.
Своја искуства и филозофију социјалног односа према људима наставио је да шири и у времену неолибералне суровости. Није био црквени верник, али је волео цркве-водице, посебно на ободима пешчаре, а према заштити природе односио као верски фанатик.
Од овог страственог љубитеља Делиблатске пешчаре који као да је од песка био саздан, имао сам част да учим о њој и да је заједно са њим годинама истражујем, што је уједно била и радионица у природи за разговоре о смислу живота и људског постојања. „Кисеоник је за мозак, а угљен-диоксид за пиво“, волели смо да се шалимо у овој оази чистог ваздуха. Тако смо осмишљавали акције на трасама висибаба, гороцвета, божура и руја, повезујући природне циклусе, при чему је Браца свакој дао поетски назив, укључујући и назив манифестације „У бојама руја“. Према његовим саветима осмишљен је и комплекс стаза на Чардаку, иако се у почетку опирао, искрено стрепећи за деградирање резервата природе и упозоравајући да треба чувати ту лепоту и користити је док год можемо јер ће једнога дана можда све бити приватизовано и забрањено.
На Чардаку је последњи пут уживао свега десетак дана пре смрти.
Нека га његови пријатељи, анђели, чувају у царству небеском

 

 

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.