Jadovnik, planina izuzetne lepote, u svojim nedrima krije biser prirode, zaštićeno dobro, reku koja od svog izvora očarava i inpresioniše, reku Sopotnicu.   

Sopotnica izvire iz krečnjačkih stena (sige) planine Jadovnik (na 1000 mnv).  Nemirna, žustra, žubori i poskakuje stvarajući u svom toku  mnogobrojne vodopade koji se šepure u svojoj lepoti. Igranje traje kratko (365 m), venčava se sa moćnim Limom ponosno nastavljajući prema Prijepolju. Ova lepota je  izuzetna, naročito u zimskom periodu, slapovi  obuku belie ledene kapute, tada ledena kraljica stvara čaroliju, a od te priče zasaje dah, slika ostaje i takvo okruženje njenog veličanstva nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Planinarski dom u kome boravimo ima: sedam soba (posteljina), centralno grejanje, toalet, prostoriju za ručavanje, kompletan sadržaj za normalan boravak. Dom se nalazi u selu istog naziva kao i reka sa lepim prirodnim okruženjem, u blizini je veliki vodopad, crkvica...

Program akcije;

* 31.01.2020.(petak); polazk iz Pančeva u 23 hDoma omladine

* Putujemo preko  Užica ;  na Zlatiboru pravimo dužu pauzu , nastavljamo,  Prijepolje  do planarskog doma (1000 mnv) gde će nas čekati domaćin  .

01.02.2020 (subota);  Smeštaj u sobe,  presvlačenje, doručak .

 U 9 h polazimo na akciju ; obilasci slapova , pitomim predelima dolazimo do vidikovca Gradina sa koga se pruža pogled na Lim , Kamenu goru i okolna brda , povratak u pl. dom , druženje

*02.02.2020 (nedelja); Ustajanje , doručak , pakovanje stvari , prevozom silazimo u Prijepolje gde sa domaćinom obilazimo zanimljiva mesta u gradu pored Lima (manastir Mileševa) . 

  Cena akcije je 3900 ,oo dinara što obuhvata ( prevoz , smeštaj učesnika i smeštaj i hrana za vozaača ) akontacija je 2000 ,00 dinara , u slučaju otkazivanja potrebno je pronaći zamenu .

*              Na planinarsku akciju učesnici idu na sopstvenu odovornost. Pridržavati se pravilnika PSS za bezbednosne mere učesnika na planinarskim akcijama

 *      Ova akcija nije  zahtevna , osim što u zimskom periodu ; sneg , led , iziskuje veću opreznost                                                                        *  Nadam se da će te uživati u zimskim čarolijama .

 

                                   Vodič ove akcije je : Jeremić Bratislav , Jerema 063 872 5564

   

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.