ВЕЛИКИ ШТРБАЦ (768 мнв), СОКОЛОВИЦА (576 мнв), ВИДИКОВЦИ ПЛОЧЕ и МАЛИ ПРИЛАЗ

КАЊОН БОЉЕТИНСКЕ РЕКЕ

Ђердапска клисура је назиглед близу, а ипак далеко и путује се минимум 4 сата до тамо. Не желимо да губимо половину дана у одласку и повратку, желимо да уживамо сво време боравка и идемо на два пуна дана. 

Петак (17. јануар. 2020.): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 17:00 сати (доћи 10-ак минута раније). Улазак путника у Београду на паркингу код „Сава центра” (ул. Владимира Поповића/савска страна) у 17:45 часова. Наставак путовања до Доњег Милановца, где ћемо бити смештени обе ноћи.

Субота (18. јануар 2020.): Превозом идемо до видиковца са кога се пруже поглед на стену у коју је уклесано 40 метара високо Децебалово лице. Децебал је последњи краљ Дачана, који је владао у периоду од 87. до 106. године. Његово право име је било Diurpaneus, али је након победе у ратовима 84.-85. године против Римљана прозван Децебалус – ''Снага Дачана''. Дуго је одолевао римској експанзији, али је на крају изгубио рат против надмоћне војске цара Трајана и извршио самоубиство. Тиме је нестала и самосталност Дачана, а њихова земља је постала римска провинција Дација.

      

Наставак пута до тачке одакле креће наша стаза. Прво долазимо до видиковца - Мали прилаз. Одатле настављамо до највишег врха планине Мироч - Велики Штрбац (768 мнв). Након паузе настављамо до најлепшег видиковца (три локације, неколико десетина метара удаљене једна од друге)  на Ђердапску клисуру – Плоче. Кружном стазом силазимо до тачке где нас чека наш превоз.

Тога дана ћемо препешачити 16 км, имати 800 метара успона, за 7-8 сати.

      

Недеља (19. јануар 2020.): Паковање свих ствари у наш превоз и полазак. Превозом одлазимо до уласка у кањон Бољетинске реке. У кањону су видљиви слојеви седимената, таложени милионима година, у периоду од 160 до 145 милиона година, када је ово подручје припадало океану Тетису.

          

Након обиласка кањона, превозом идемо до места Дедине, почетне тачке данашње шетње. Попећемо се на врх Соколовица (576 мнв), а дуж целе стазе ћемо имати прилику да уживамо на неколико видиковаца према Дунаву, Голубачкој тврђави…  Силазимо до превоза, који нас чека на ушћу реке Брњице у Дунав.

        

Препешачићемо 15 км, уз 650 метара успона, за 6 сати.

Повратак у Београд и Панчево.

Планинарске туре су примерене кратким данима и снежним условима на стази. Нема технички тешких детаља и физички нису захтевне.

Опрема: гардероба и обућа прилагођена зимским условима, рукавице, капа, чеона лампа...

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска књижица.

Храна: Сопствена - из ранца или унапред договорена код наших домаћина (локални специјалитети: плашинте, поховани – кувани сир, влашка мућкалица…)

Смештај: Приватни смештај у Доњем Милановцу.

Цена: 4500 динара. У цену урачунато: два ноћења, боравнишна такса, превоз, путарине, храна и смештај за возача и организациони трошкови.

У цену не улази: Улазница за НП ''Ђердап'' 150 динара.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. и Милутин Илић 063510503 ; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

U BOJAMA RUJA, 1.OKTOBAR 2022.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.