ЈАХОРИНА (Огорјелица 1916 мнв) – ТРЕСКАВИЦА (Ђокин торањ 2086 мнв) – ТРЕБЕВИЋ (Софе 1627 мнв)

 

Петак (8. новембар): Полазак од Дома омладине у Панчеву, у 16:30 (доћи 10-ак минута раније). Улазак путника у Београду на паркингу код „Сава центра” (ул. Владимира Поповића/савска страна) у 17:15. Наставак путовања до смештаја на Јахорини, где стижемо око 23 сата. Ту ћемо бити смештени наредне три ноћи.

У суботу, недељу и понедељак су планирани успони на врхове: Јахорине, Трескавице и Требевића. Редослед успона по данима ће зависити од временских услова, а план је овакав...

Субота (9. новембар): Требевић - врх Софе 1627 мнв. Нашим превозом идемо у Источно Сарајево. Крећемо на туру са 550 мнв новом, пре две године обновљеном стазом, коју је правила Аустрија у време када је окупирала БиХ. Стаза је служила за изношење топова на врх и заштиту од евентуалног напада Србије преко Дрине. Отприлике на половини стазе ћемо имати паузу у приватном планинарском дому, са одличним погледом на Сарајево. Занимљиво је да је дом у власништву Словенца, који се доселио у Сарајево. Да не буде да само људи из БиХ иду пут Словеније. 

         

Након паузе настављамо до врха Требевића. Са врха се спуштамо до почетне станице гондоле, којом силазимо директно у Сарајево. У граду правимо дужу паузу. Повратак у смештај нашим превозом.

Тога дана ћемо имати 1100 метара успона, и прећи ћемо 11 км за 4/5 сати, плус силазак - сат/два до гондоле.

 

Недеља (10. новембар): Трескавица, пењемо њен највиши врх Ђокин торањ - 2086 мнв. Ујутру долазимо превозом до места Турови, одакле пешице идемо до планинарског дома ''Рунолист'', а затим поред Великог језера до врха. У повратку, у дому правимо паузу за оброк који смо унапред договорили. Након оброка и одмора, настављамо пешачење до села Турови, где стижемо за сат времена и где нас чека превоз. Могуће да ће нас ухватити мрак у безбедном делу (од дома до села) и обавезна је чеона лампа.

Тај дан ћемо прећи око 24 км, уз 1200 метара успона, за више од 10 сати.

 

Понедељак (11. новембар): Успон на највиши врх Јахорине – Огорјелица 1916 мнв. Лака шетња, уз малу километражу и висинску разлику. Након завршетка туре, повратак у смештај, ручак, паковање и повратак кући.

Покушаћемо да упакујемо и  шетњу до чувеног видиковца изнад Сарајева, из филма ''Валтер брани Сарајево''. Грађевински радови у околини су у току (онемогућавају приступ) и можда буду готови до нашег доласка.

Опрема: гардероба и обућа за високогорске услове, рукавице, капа, чеона лампа (обавезна)...

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска књижица.

Храна: У сопственој режији (у собама нема могућности спремања и конзумирања хране) или код домаћина. Договорена три доручка по 3 евра и ручак у дану када смо на Јахорини за 6 евра. Један дан ћемо ручати у дому на Трескавици, а један дан у Сарајеву.

Смештај: У предивном објекту – собе са два, три, четири и пет кревета. Свака соба има купатило, ТВ, интернет…

   

Цена: 4500 динара и 30 евра (три ноћења, превоз, путарине, хранa и смештај за возача и организациони трошкови).

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Милутин Илић 063510503 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Хвала Игору Милошеву, нашем другару, домаћину и аутору појединих фотографија.

 

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.