Полазак је у суботу, 19. октобра 2019. године, у 6 часова, испред Дома омладине у Панчеву.

Путује се око 4 сата до доласка на почетну тачку успона на Трескавац, врх који се налази на румунској страни Ђердапске клисуре, насупрот Лепенског вира. Претпоставља се да је био планина богова блиставе културе Лепенског вира пре 8.000 година, насеља првих Европљана који су припитомили биљке и животиње и створили монументалну уметност на српској обали Дунава тачно насупрот оријашкој стени која хипнотички привлачи поглед. Академик Драгослав Срејовић, проналазач Лепенског вира, наглашавао је да Трескавац представља “најсталнију и најмонументалнију фигуру” у свету Лепенаца који су светилишта правили подражавајући облик “ђердапског Олимпа”.
Са врха  се пружа изузетан поглед на ђердапску клисуру и Дунав.   Када је најдужи дан у години, дакле 21. јун и када почиње лето, сунце излази тачно изнад вулканске куполе и обасјава место где је било преисторијско насеље – приповеда нам даље Ћира, док се његов метални брод лагано љуљушка на води. – То само говори да су становници Лепенског вира имали лепа знања о астрономији и календару. На основу положаја сунца у односу на врх вулкана знали су када моруна улази у Дунав и када га напушта.  Након завршетка акције одлазимо у Текију где имамо смештај у двокреветним и трокреветним собама.
Недеља, 20. октобар, успон на Мали Штрбац, 626м и посета Лепенском виру, најстаријој цивилизацији на свету. Повратак у Панчево у касним вечерњим сатима.

Туре нису захтевне, дужине су око 10 км, са успонима око 600 м.

Цена: 2.900,00 динара (превоз и организациони трошкови. У цену није урачунато ноћење и улазнице у Лепенски вир и Национални парк).
Пријаве уз уплату аконтације од 2.000,00 дин., на састанцима Друштва, четвртком од 19 до 20.30 часова, у Дому омладине у Панчеву.
Додатне информације и пријаве: 063/250-398 Милан Глумац

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.