Цео гребен Пруташа (2393 мнв), Боботов кук (2523 мнв) и Шарени пасови (2248 мнв)

Пруташ – наша стаза гребеном и поглед на Боботов кук, Шарене Пасове, Седлену греду…

Петак (20. септембар): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 20:00 часова (доћи 10-ак минута раније). Улазак путника у Београду на паркингу код „Сава центра” (ул. Владимира Поповића/савска страна) у 20:30 часова. Наставак путовања преко Чачка, Пријепоља, Пљеваља...

Субота (21. септембар): Долазак у јутарњим сатима до Тодоровог дола (1820 мнв), где напуштамо возило. Већ након пар минута пешачења почиње јачи успон, помало има и сипара, али уз опрезност на стази нема технички захтевних детаља. Констатнтан успон је разумљив, јер је стаза до вршног гребена кратка (око 2 км), а треба  савладати 600 метара висинске разлике. Даље ћемо ходати гребеном, а погледи на све стране ће се отварати. Осим погледа на цео масив и врхове Дурмитора, виде се Маглић, Сињајевина, Морачке планине… Након паузе на врху, силазак ће бити на супротну страну, тако да ћемо прећи целим гребеном Пруташа.  Силазак је преко Шкрчког ждрела, и даље до Доброг дола (1722 мнв), где нас чека превоз, којим ћемо се превести до нашег смештаја.

 

Пруташ / Извор: medium.com                                                  Поглед са Пруташа / Аутор: Миљан Џаковић

    

Прутови / Аутор: Миљан Џаковић                                            Наша стаза гребеном / Аутор: Зоран Ристановић

Недеља (22. септембар): Устајање, паковање и рани полазак на туру. Тога дана ћемо имати две групе и пењање врха по избору. Једна група иде на Боботов кук (2523 мнв), а друга на масив Шарени пасови, који фактички има два врха – Шарени пасови (2248 мнв) и Штит (2236 мнв). Превозом идемо до Седла (1907 мнв), а одатле заједно идемо стазом поред Увите греде и до Зеленог вира (2028 мнв), где се одвајају стазе.

Стаза за групу која иде на Боботов кук се одваја десно и преко Велике превије (2351 мнв) долази до Шкрчког превоја/погледа. Одатле је улазак у стену, а стаза је обезбеђена сајлом. Ту треба мало већи опрез и за пола сата се стиже на врх. Успон и силазак траје око 6-7 сати, уз 800 метара успона.

Стаза за групу која иде на Шарене пасове наставља право (према истоку) и требаће нам око 2 км и 250 метара успона да се нађемо на врху. Укупно трајање туре око 6 сати, уз 550 метара успона.

  

Боботов кук - Извор фотографије: oblun.me                                             Незгодан део при врху осигуран сајлом 

Након завршетка туре, долазак до минибуса и повратак кући.

Опрема: гардероба и обућа за високогорске услове, мали и велики ранац, рукавице, капа, чеона лампа...

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска књижица.

Храна: Из ранца.

Смештај: Приватни студио/апартмани.

Цена: 4800 динара, плус 10 евра за једно ноћење. У цену урачунато: ноћење, боравнишна такса, превоз, путарине, храна и смештај за возача и организациони трошкови.

У цену не улази: Такса за улазак у национални парк (3 евра дан).

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. и Милутин Илић 063510503 ; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

U BOJAMA RUJA, 1.OKTOBAR 2022.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.