- Marmolada / Punta Penia (3343 мнв) - највиши врх Доломита, фератом Cresta Ovest

- ферата Sci Club 18 - једна од најзахтевнијих у Доломитима

- Bec de Mesdì (2727 m) - ферата delle Trincee

- Monte Civetta (3220 мнв) преко ферате Degli Alleghesi

- Piccolo Lagazuoi (2778 мнв) - ферата Sentiero Kaiserjager и Gallerie Lagazuoi

 

Петак (16. август): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 17:00 сати. Улазак путника у Београду код  „Сава центра” (улаз према реци), у 17:45 сати (доћи 10-ак минута раније). Наставак путовања аутопутем преко Хрватске и Словеније.

Субота (17. август): У јутарњим сатима долазимо на превој Passo Falzarego (2105 мнв). Са превоја лаганом стазом стижемо до стена и уласка у ферату Sentiero Kaiserjager. Ферата спада у ред лаких, иделна за  први дан - након пута. Без обзира на лак приступ, на ферати ћемо имати висећи мост и занимљивих детаља на путу до врха Piccolo Lagazuoi (2778 мнв). У близини, на 5 минута од врха се налази пл. дом Lagazuoi (2752 мнв), до кога долази и жичара са превоја. Силазимо стазом кроз ровове и тунеле (Gallerie Lagazuoi), куда је пролазила линија фронта у Великом рату, до превоја где нас чека превоз и одлазимо у смештај.

Тога дана ћемо имати око 900 метара успона, ферату ћемо проћи за 1:30 минута, а након тога ћемо проћи кроз галерију (тунеле и ровове) Lagazuoi, за 5-6 сати.

Недеља (18. Август): Превозом стижемо до превоја Passo Fedaia (2057 мнв). Напуштамо возило и жичаром идемо до дома Pian dei Fiacconi (2626 мнв). Одатле планинарском стазом, преко два снежника (вероватно ћемо стављати дерезе) долазимо до старта ферате средње тежине - Cresta Ovest, која нас води на врх Мармоладе - Punta Penia (3343 мнв). Након предаха у дому/склоништу на врху, силазимо другом стазом. Прво идемо стазом која је под снегом, а затим кратким силаском уз сајлом осигурану стрму стену долазимо до глечера. Стављамо дерезе, формирамо навезе и крајње опрезно силазимо мало више од сат времена заобилазећи десетине пукотина на стази. Након преласка преко глечера, лаганом стазом долазимо до жичаре и дома, наше полазне тачке од јутрос. Наручујемо најукусније пиво, након одмора се укрцавамо на жичару и искрцавамо код превоза.    

Успон од 900 метара (фератом 450 метара) ћемо прећи за 8 сати, од тога ферата траје 2:30 минута.

Понедељак (19. август): Као и јуче, долазимо до превоја Passo Fedaia (2057 мнв). Овај пут идемо на супротну страну,  пењемо ферату delle Trincee, која спада у ред средње тешких. Након више од сата пешачења лаком стазом, долазимо до почетне тачке ферате и одмах нас чека око 30 метара вертикалног и најзахтевнијег дела.  Ферата има висећи мост и пар занимљивих детаља, али након преласка почетне вертикале, нема више тешких детаља.  Заниљивост ове фетаре је што сво време ходамо по шиљатом гребену, прелазимо са једне на другу чуку и достижемо највишу тачку Bech da Mesdì (2727 мнв). Такође, са десне стране ће нам сво време пред очима бити Мармолада, њен врх и добро познати глечер. Фератом прелазимо цео гребен, силазимо на другом крају и лаком планинарском стазом се враћамо до возила. За ову туру ћемо имати око 720 метара успона, за 7 сати. Висинска разлика на ферати је мала, али због константне изложености трајаће око 3 сата.

Уторак (20. август): Наша почетна тачка за данас је место Palafavera (1514 мнв), одакле креће успон на врх Monte Civetta (3220 мнв). Прво идемо питомим тереном, а затим улазимо у стеновити део, који нас води до језера и дома Coldai (2130 мнв). 

На врх идемо преко ферате Degli Alleghesi, а силазимо планинарском стазом. Ферата нема посебно захтевних техничких детаља, али због изложености и дужине трајања, спада у ред средње тешких. Целодневна акција, минимум 10 сати, уз прелазак око 18 км и 1750 метара успона (фератом 870 метара, за 3:30 минута).

Среда (21. август): Спаковани за повратак, напуштамо наш смештај и идемо у Cortinu d'Ampezzo.  Возило паркирамо код жичаре, одакле пешачком стазом идемо до почетка ферате. За то ће нам требати око 2 сата. Ферата Sci Club 18 је једна од најтежих у Доломитима, траје 2:30 минута, уз 340 метара успона, али је сво време изложена вертикала, понекад без стабилног природног или прављеног ногоступа и захтева добру физичку прирему. На крају ферате се налази дом и жичара. Силазимо пешице или жичаром у Cortinu d'Ampezzo, где нас чекају они који не буду пењали ферату.

Након завршетка акције полазимо за Србију.

Документација: Важећи пасош  (најмање три месеца након планираног датума повратка), планинарска књижица, осигурање.

Опрема: Стандардна - високогорска, уз обавезну опрему за оне који иду на ферате: шлем, рукавице, чеона лампа, појас, ферата сет - плус гуртна и карабинер за одмориште. Ко иде на Мармоладу, неопходно је да понесе: цепин, дерезе и стандардну опрему за навезу.

Уз претходни договор, постоји могућност да помогнемо у набавци опреме.

Храна: У сопственој режији.

Смештај: У вишекреветним апартманима.

Цена: 250 евра. У цену је урачунат превоз (путарине, паркинзи, таксе, дозволе...), спавање и храна за два возача, дневнице за другог возача, четири ноћења, организациони трошкови.

У цену није урачунато: лични трошкови, осигурање, жичара приликом успона на Мармоладу  (14,5 евра – повратна карта) и по жељи - жичара приликом силаска са ферате Sci Club 18 (9 евра).

Плаћање: Могуће је платити у више рата. Пријава је важећа уз уплату прве рате од 100 евра. Целокупан износ је потребно уплатити 20 дана пре поласка. У случају одустајања неопходно је пронаћи замену. Организатори ће свакако покушати да помогну и формирати листу чекања.

Напомене: Моле се сви планинари, да се пријаве само они који су спремни на вишедневни заједнички боравак, разне изазове и непредвиђене ситуације. Коректни, добронамерни, пожртвовани, срдачни и они који су спремни да помогну другом - имају предност и добродошли су да иду са групом на Доломите.

Сви учесници потписују изјаву о преузимању личне одговорности за учешће на акцији.

Сваки дан је рано устајање и полазак на туру, јер је послеподне честа промена времена у Доломитима.

Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене програма у зависности од метеоролошких услова и других околности на терену који утичу на сигурност учесника. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Милутин Илић 063510503; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Славица Илић 0637448735; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.