Планинарско друштво „ЈЕЛЕНАК“ Панчево организује одлазак на пешачку туру на планину Побијеник, Лесковац као и на 5 коло Трекинг лиге Србије које се одржава у Прибојској бањи.

 

Прибојска бања је вековима познатом лечилиште још од времена античког Рима. У средњем веку, Бања је била стално лечилиште Немањића, а своја лековита својства задржала је до данас. Нетакнута природа и надморска висина од 540 метара, као и планине Старог Влаха које је окружују, сврставају је у ред ваздушних бања посебне вредности. Термални извори олигоминералних вода без боје мириса и укуса, уз температуру од 37,5 степени, чине је идеалном за лечење, свих обољења костију, мишића, нерава, обољења коже, дигестивног тракта, постоперативних процеса, гинеколошких обољења, али и за рехабилитацију спортиста.

Прибојска бања нуди и непоновљиво путовање кроз историју. У комплексу манастира Светог Николе „на Бањи“ Свети Сава је 1219. године поставио једну од првих шест епископских столица тек осамостаљене српске православне цркве, као центар Дабарске епископије и касније Дабро-босанске митрополије. Манастир на Бањи поседује и комплетну и богату средњовековну ризницу код нас, а монументалност манастирског комплекса са три цркве, два конака, кулама и бедемима, срећу се у српској Православној цркви још само у Пећкој Патријашији.

Праисторијска

31.05. Петак Полазак минибусом из Панчева у 16.30. часова ( доћи 15 минута раније ), Београд паркинг Сава Центра 17.15. часова ( доћи 15 минута раније )

Ауто рута : Панчево – Београд – Чачак – Ужице – Прибојска бања

01.06. Субота Побијеник

Ходамо испод Колске стене и долазимо у село Ђурово, одкле излазимо до развалина утврђења Ковин ( Јеринин град) , затим се гребеном пењемо до Ђуровског брда а потом шумским путем до врха планине ПОБИЈЕНИК ( Борак 1423 мнв). Са врха идемо ка Иванковици ( 1384 мнв ) и Ветернику ( 1359 мнв) одакле се спуштамо ка селима Мажићи и Калафати. Крај туре је код бране Потпећ на истоименој вештачкој акумулацији код Прибоја. Дужина пешачења око 24 км, успона око 1000 метара.

Повратак до смештаја, посета базенима ко жели и одлазак до Прибоја

02.06. Недеља Рудина, Јастребица

Кота 827 мнв је прва лепа тачка на тури, прелазимо поток Мијајловац и излазимо на пут звани Потрк ка Љесковцу, пењемо врх Рудина ( 1156 мнв ), следи село Јелача и врх Љуљшка ( 1066 мнв ). Крећемо се на исток ка травнатој области села Брезна до топонима Крстаче одакле се мало спуштамо и пењемо на травнати врх Јастребица ( 1033 мнв). Преко засеока Рађелићи се спуштамо до реке Увац и Града Клака на истоименој стени ( остаци зидова ).

Са њега се пењемо између Ребеља и Ковачевог крша а затим спуштамо ка цркви и старом гробљу села Рутоша. Брзо силазимо до центра села Рутоше где нас чека превоз. Дужина туре око 25 км, успона око 1000 метара.

Постоји могућност скраћења туре ко жели..

Долазак у Панчево најкасније до 23.00. часова

Документа: Лична карта  или пасош, планинарска легитимација са плаћеном легитимацијом за 2019. годину.

Храна : У сопственој режији

Цена : 2800 дин ( превоз, храна и смештај за возача, путарина..) + 1600 динара спавање ( две ноћи) у Прибојској бањи ( двокреветне и трокреветне собе) . Аконтација 2000 динара

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Пријаве и више информација код Ђерић Драган тел.069/4050-294, e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   или на састанку друштва код Милан Глумац, 063/250-398.

U BOJAMA RUJA, 1.OKTOBAR 2022.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.