Лисињ, Веља Лошка (1353 мнв) - Румија (1594 мнв) Ловћен, Колужанске греде (1427 мнв), Трештенички врх (1489 мнв) и Језерски врх (1657 мнв)

Аутор фотографије: Chorizo

 

Уторак (30. април 2019.): Полазак испред  Дома омладине у Панчеву, у 17:00 ч. Улазак путника у Београду код  „Сава центра” (улаз према реци), у 17:45 ч. (доћи 10-ак минута раније). Наставак путовања преко Чачка и Ужица до Бара.

Среда (1. мај 2019.): Рани долазак у Бар и наставак путовања до села Луње (760 мнв), полазне тачке за прелазак Приморске трансверзале. Наш први циљ је највиши врх планине Лисињ - Веља Лошка (1353 мнв) који је уједно и КТ-15 приморске трансверзале. Са врха се пружа поглед на Проклетије, Румију, Улцињ, Бар... У данима испред нас такви погледи ће бити редовна појава.

Након одмора на врху силазимо према селу Велики Микулићи, а затим до манастира Светог Сергеја Радоњешког у Добром долу (964 мнв) у подножју Румије. Ту нас чека превоз са опремом. Излазимо на врх Румије (1594 мнв) одакле се виде Проклетије, Ловћен, Лисињ, Скадарско језеро и добар део морске обале. Враћамо се истом стазом до манастира. Подижемо кампа и ноћимо у шаторима.

Први дан ћемо препешачити 18 км, уз 1350 метара успона.

Четвртак (2. мај 2019.): Паковање опреме у превоз. Пешице настављамо подножјем Румије и долазимо до превоја Бијела Скала КТ-14, а након тога и до врха Тврдоч КТ-13. Силазимо на превој Суторман где нас чека превоз са опремом. У околини постављамо шаторе и ноћимо.

Ко жели, тај дан од кампа може попети и Врсуту (1182 мнв). До ње ће требати мало више од сат времена уз 3 км пешачења и 380 метара успона, али ће бити награђен сјајним видицима.

Тога дана ћемо препешачити 21,5 км уз 650 метара успона, плус додатак за оне који иду на Врсуту.

Петак (3. мај 2019.): Паковање опреме и полазак. У наредна два дана ћемо пешачити Паштровском гором (Паштровићком гором). Идемо преко Љевачког поља, видиковца Три роге (Три рога) и Пресјеке на Мијовића крш КТ-12, а након тога стижемо на стари пут Петровац – Вирпазар. Идемо до видиковца Паштровачке стене који је у близини. Превозом идемо у Петровац, смештамо се у апартмане, купамо у мору и одлазимо на заслужени одмор. Ко жели, може да остане на локацији где нас је чекао превоз и спава у шатору.

Прелазимо око 18 км, уз 550 метара успона.

Субота (4. мај 2019.): Ујутру се враћамо на тачку где смо јуче завршили туру. Идемо према видиковцу Вељи Космач (881 мнв), затим преко Ограђенице КТ-11 до тврђаве Космач КТ-10 и излазимо на пут Будва – Цетиње, код села Брајићи, где нас чека наш превоз. Ноћење у шаторима или у приватном смештају, по избору.

Иза нас ће остати препешачено 16 км и 500 метара успона.

Недеља (5. мај 2019.): Рано полазимо на Коложанске греде (1427 мнв) КТ-9, а затим на Трештенички врх (1489 мнв) КТ-8 и долазимо до Иванових Корита. Након паузе и освежења у ресторану, идемо на Језерски врх (1657 мнв), леп видиковац на Бококоторски залив, Скадарско језеро, Орјен, Дурмитор, Проклетије, Румију… Силазимо до Међувршја, где нас чека превоз. Ово је уједно и завршетак планираног обиласка првог дела ППТ. 

Око 20 км и 1050 метара успона. Плус 6 км и 450 метара успона на Језерски врх (1657 мнв).

Повратак у Београд и Панчево. Долазак у јутарњим сатима.

Прећи ћемо око 20 км и имати 1050 метара успона. Плус 6 км и 450 метара успона на Језерски врх (1657 мнв).

Повратак у Београд и Панчево.

Сваки дан пешачимо са малим ранцем, а остатак опреме нам довози превоз на тачку где завршавамо туру за тај дан. Извора и непроверених водених токова има на траси, али ћемо избегавати њихово коришћење. Превозом ће нам сваки дан стизати тражена количина воде.

Опрема: гардероба за вишедневно пешачење и промењиве временске услове, удобне планинарске ципеле (плус резервне), ранац, чеона лампа, кабаница, шатор, подметач, топла врећа...

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска књижица.

Храна: Из ранца.

Смештај: Шатор (три ноћи) и једно ноћење у Петровцу у приватном смештају.

По жељи, могуће је све четири ноћи боравити у шатору или смештају на обали, уз обавезни претходни договор.

Цена: 70 евра у динарској противвредности. У цену урачунато: превоз, трошкови аутопута, такса за НП Ловћен, храна, смештај и дневнице за возача и организациони трошкови.

У цену није урачунато ноћење. Очекивани трошкови за једно ноћење у приватном смештају око 10 евра.

Уплата аконтације у износу од 4000 динара је потврда пријаве и учешћа на акцији.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују свом комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. и Милутин Илић 063510503 ; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   

U BOJAMA RUJA, 1.OKTOBAR 2022.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.