Ловћен (Језерски врх 1657 мнв и Пестинград 1009 мнв) - Орјен (Субра 1679 мнв или Одијево 1571 мнв) - Вожња бродом, пећина Тамница и тврђава изнад Пераста  

Стари град Котор - Херцег Нови - Пераст – Ријека Црнојевића

Петак (28.12.2018.): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 16:30 часова. Улазак  путника код општине Нови Београд  у 17:00 и наставак путовања преко Чачка, Ужица... 

Субота (29.12.2018.): Јутарњи долазак у Котор, улазак у смештај и припрема за успон. Идемо аутобусом до Доброте и места одакле креће стаза ка Малим и Великим Залазима, а затим на Ђерински врх (1.098 мнв) и Пестинград  (1009 мнв), са кога се пружа сигурно најлепши поглед на целу Боку Которску. Акцију завршавамо код места Крстац (927 мнв), где нас чека аутобус.

''Са плаже'' пењемо 1000 м. висинску разлику, прелазимо 15 км и за то ће нам требати 8-9 сати.

Ко не иде на планинарење, време може искористити за одмор, обилазак зидина и Старог града.

Недеља (30.12.2018): Полазак у 7 часова за Херцег Нови и успон на Субру (1679 мнв) или Одијево (1571 мнв). Уколико шкрапе/јаме на стази до Субре буду прекривене, не идемо на Субру, већ на Одијево. Идемо до раскрснице, на којој ћемо одлучити који врх ћемо пењати. Поглед са Одијева не заостаје за погледом са Субре. Старт успона је код мотела Борићи (770 мнв), преко седла и поред дома За Вратлом (1160 мнв).

У оба случаја прелазимо око 14 км, уз 7 сати пешачење и 1000-1100 метара висинске разлике.

Ко жели, може са нама кренути аутобусом и посетити Херцег Нови. Заједнички повратак у Котор.

Понедељак (31.12.2018.): У 7:30 часова крећемо из Котора аутобусом до места Крстац (927мнв), одакле настављамо пешице и пењемо Језерски врх (1657 мнв) на Ловћену. Силазак је другом стазом, до најстарије кафане у Црној Гори ''Код Пера на Буковицу'' (1046 мнв). Ко не иде на успон, од места Крстац може лаком, маркираном стазом отићи на Пестинград (1009 мнв), или аутобусом до места Његуши, где може посетити кућу у којој је рођен Петар II Петровић Његош, прошетати местом и купити локалне домаће производе. Након обиласка Његуша, група аутобусом наставља пут до кафане, где силази екипа која је ишла на Језерски врх. У кафани ћемо одморити и ручати, а затим полазимо аутобусом за Котор.

Уколико неко жели, може пешице из Котора, старим серпентинским путем доћи до места Крстац. Ту се спаја са групом која је дошла аутобусом и заједно настављамо на врх.

Група која жели да иде серпентинама из Котора мора кренути у 6 сати из смештаја.

Лакша тура од места Крстац износи око 18 км, уз 730 м успона и 6-7 сати хода, а група која пење из Котора има 1657 м успона, хода 9-10 сати, и прелази око 25 км. Сви заједно имамо око 600 м силаска.

Вечерње - новогодишње дружење на улицама и трговима Старог града. Препорука – концерти: Дарко Рундек и Бомбај штампа.

Уторак (1.01.2019.): Након целодневних активности и вечерњег изласка, дан одмора. Пловимо бродом од Котора до острва Свети Ђорђе и Госпа од Шкрпјела, посетићемо острво и наставити до Пераста. Могућност боравка у Перасту и обилазак места, музеја…, а група која планинари иде до тврђаве Свети Андрија (743 мнв) изнад Пераста. У силаску скрећемо са стазе и улазимо у слабо познату пећину Тамница. Пошто се провлачимо из прве у другу просторију, могуће да ћемо се мало испрљати пећинским материјалом, па понесите гумене рукавице (кацигу по жељи) и резервну гардеробу. Успон од нуле до 743 мнв и 4,5 км у једном правцу, до тврђаве, ћемо прећи за 2 сата. Силазимо до Пераста и заједно са остатком групе враћамо у Котор нашим аутобусом, који је у међувремену стигао.

Ко не жели бродом до Пераста, може доћи нашим аутобусом, сачекати нас, а даље заједно са нама, по плану.

Повратак у Котор. Концерти – Галија и Психомодо Поп.

Среда (2.01.2019.): Дан повратка, пакујемо се и крећемо у 8 часова. Уз пут одлазимо до Ријеке Црнојевића. Посетићемо винарију и пробати одлична вина са ових простора. Део групе ће се попети до Ободске пећине, до које треба препешачити 2 км, за око сат времена, у једном правцу.

Резервне акције: Которска ферата (понети своју опрему или изнајмити од власника ферате) и полуострво Врмац.

Опрема: гардероба за зимске услове, планинарске ципеле, ранац, рукавице, капа, чеона лампа, цепин, дерезе, гумене рукавице и кацигу - за посету пећини, ферата комплет...

Храна: Договорени касни ручак у ресторану за све дане или у сопственој режији. Више кухиња у смештају нам је на располагању.

Документација: Пасош – лична карта, здравствена и планинарска књижица.

Смештај: У Старом граду - Котор, у аутентичном објекту – камен и дрво. Собе су дво и вишекреветне, са грејањем, више заједничких купатила и кухиња, простор за дружење, интернет.

Цена: 90 евра. У цену је урачинато: четири ноћења, превоз аутобусом, путарине и паркинзи, смештај и храна возача, организациони трошкови. Доплата за двокреветну собу је 6 евра дневно, по особи. У цену није урачунато: осигурање (многи поседују лично) и вожња бродом (5 евра) - факултативно.

Пријава је важећа уз уплату аконтације у износу од 50 евра. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, јер се новац не враћа. Свакако ћемо и ми формирати листу чекања.

Пошто ћемо провести заједно 5 дана, молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују свом комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Милутин Илић 063510503 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Опис туре на Пестинград можете погледати на одличном блогу https://nestvarna.blog/2017/05/18/kotor-pestingrad-mali-zalazi/

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.