ВИСИТОР (Плана 2210 мнв) и ЗЕЛЕТИН (Платно 2126 мнв, Плана 2120 мнв и Говеђак 2039 мнв)

Петак (19. октобар 2018. ): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 16:30 часова. Путујемо преко Београда (17 часова) и по договору, успутни улазак путника (код Панчевачког моста, Таковска, Кнеза Милоша, Сајам, Железник...), Чачка и Новог Пазара. Долазак у смештај. Ноћење.

Субота (20. октобар 2018.): Доручак и полазак на туру у 8 часова. Пењемо Виситор (врх Плана 2210 мнв) од места Мурино (827 мнв), преко Виситорског језера (1726 мнв). Уз пут ће нас пратити овакви призори.

Највиша тачка Виситора (који је географски део Проклетија) је атрактивна кула са које ћемо имати леп поглед на венац Проклетија, Комове, Зелетин... И на Плавско језеро.

Након паузе на врху, силазимо на другу страну, на Плавско језеро (908 мнв), где нас чека превоз и вози до смештаја.

Недеља (21. октобар 2018.): Рано устајање, доручак, паковање ствари и полазак на туру нашим превозом до места Улотина. Ту нас чека пинзгауер, војно  теренско возило, којим се пребацујемо до полазне тачке и штедимо време, да би попели врхове Зелетина, а истовремено стигли у Панчево пре поноћи.  

Планина Зелетин је неоправдано мање позната и ређе се посећује, мада има неколико врхова преко 2000 мнв и атрактивна је за пењање. Надовезује се на Виситор и Гребен планину, а планирамо да одемо на три врха преко 2000 мнв (Платно 2126 мнв, Плана 2120 мнв и Говеђак 2039 мнв), који су гребеном повезани.    

Документација:  Лична карта, планинарска књижица, осигурање.

Опрема:  Стандардна – високогорска.

Смештај: Нов, одличан приватни смештај у близини места Мурино, у четворокреветним собама (девојке и парови имају предност), плус пар људи на душецима. Сви добијају постељину и пешкир. Два купатила, кухиња, већа заједничка просторија за дружење и обедовање. Цео објекат је наш.

Храна: домаћини су нам понудили доручак  и касни ручак у суботу и доручак у недељу, од сопствених производа - сва три оброка за 10 евра. Могуће је наручити посну и вегетаријанску храну. Ко не жели, храна је  у сопственој режији.

Цена:  50 евра (обухвата превоз, путарину, храну и смештај за возача, превоз пинзгауером и организационе трошкове). Цена не обухвата храну, осигурање и друге личне трошкове.  Пријава је важећа уз уплату аконтације од 30 еура.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори:  Славица Илић 0637448735; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Милутин Илић 063510503; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.