Via Fеrata и успон планинарском стазом

ПОЛАЗАК: испред  Дома омладине у Панчеву у 6:00 ч. Путујемо преко Београда, где нам се прикључују остали учесници, до Овчар Бање.

У 10 ч код  ресторана ''Дом'' сусрет са домаћинима и полазак на стазу.

Група која не иде на ферату креће планинарском стазом на врх Каблара (885мнв). Успон на врх води стрмом шумском стазом, преко Савине испоснице са стеновитим детаљима, и са видиковцима на меандре Западне  Мораве. Поглед са врха Каблара сматра се једним од најлепших у Србији. Силазак је другом, блажом стазом до дома Каблар и манастира Никоље. Укупна дужина стазе је 11км и траје око 5 - 6 ч.

Део групе који иде на ферату преузима опрему за пењање, добија упутства од инструктора и зеједно са домаћинима иде до старта за ферату.  Пењање Виа фератом до пећине Турчиновац. Ферата је краћа, али има све потребне елементе за обуку и први контакт са новим начином пењања.      

Напомена! Након пењања фератом до циља (пећина Турчиновац), спуштање је једино могуће абсајлом (најсигурнији, обезбеђен начин спуштања привезаним за уже). Не препоручује се особама који имају блокаду  од висине.

Након ферате - пешачка тура до врха Каблара.

По завршетку пешачења - по жељи одлазак на ручак у неком од ресторана у Овчар Бањи и купање у базену са телмоминералном водом.

Повратак из Овчар Бање је планиран у 19 часова.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном, одећа прилагођена времену, заштита од ветра и евентуалних падавина, а ко жели и неопходана опрема за базен.   

ЦЕНА: 1.500 динара за превоз и организационе трошкове.

Доплата за ферату је 1.000 динара. У цену ферате улази изнајмљивање опреме и услуге инструктора на ферати.

Цена улазнице за базен је 300 дин.

Сви учесници који пењу ферату потписују изјаву о преузимању личне одговорности.

Организатори: Славица Илић 0637448735; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  и Милутин Илић 063510503; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.