Полазак из Панчева је у 06:00 испред Дома омладине.

Повратак у вечерњим сатима.

Акција „9. Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају“ ове године биће организована на две стазе. Избор стазе је слободан и искључиво зависи од жеље сваког поједница – учесника и његове физичке припремљености:

  1. Кратка стаза – „Ђурђевак“ –    (10.5 км и 350 м укупног успона),
  2. Средња стаза – „Уживање“ –   (16 км и 600 м укупног успона),

Стазе су лагане и примерене су и најмлађим особама (стаза „Ђурђевак“), као и непланинарима и почетницима у планинарењу.

Обе стазе полазе из села Букоровац,  испред објекта месне канцеларије и основне школе.

Стаза „Ђурђевак“, води путем короз село Букоровац пратећи ток реке Осаница, а онда се издиже на гребен којим се стиже до храста и лепог видиковца ка Крагујевцу. Одатле се креће брдовитим пределима до следећег храста записа, све до врха Жежељ и некадашњег планинарског дома. Са Жежеља се спуштамо до водопада Бук и Ћосићског извора све до ресторана „Медна“, на путу Крагујевац-Јагодина.

Стаза „Уживање“ води уз Врлетницу до превоја испод Лисиног лаза, а онда на кратко крећемо ка Ђуриној чесми, где ће бити краћи одмор. Од Ђурине чесме се враћамо истом стазом до Лисиног лаза, а онда пратимо стазе брдовитих предела све до храста видиковца где се ова стаза спаја са стазом „Ђурђевак“.

Организатор ће за планинаре, који се определе за ту опцију, обезбедити ручак (планинарски пасуљ са салатом). За овај оброк понети посуде и прибор за јело.
Котизација за ручак износи 150 динара.

Остале оброке у току дана планинари обезбеђују сами и носе их у ранцу. На стази „Уживање“ моћи ће да се допуни резерва воде код Ђурине чесме на Бешњаји. Препоручује се планинарима и љубитељима природе да у ранцу понесу најмање 1 литар воде.

Опрема, обућа и одећа планинара – учесника у акцији би требала да буде прилагођена стази и временским условима.

Цена: 1.400 рсд

Пријаве и уплате: Јонике Жерављев, (мб 306), 063 341 490.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.