Subota 24. feb u 04:30 h: Polazak minibusom ispred Doma omladine. Ruta putovanja: Pančevo – Smederevo –Niš – Gornja Studena.  Usputna kraća pauza na nekoj pumpi za toalet. Ukupno minibusom za dva dana ćemo preći oko 540 km.

Oko 8:30 h:  Dolazak u Gornju Studenu, prijavljivanje organizatoru i polazak na uspon. Staza ide preko izletišta  „Bojanine vode" (890 m), izvorišta „Ljubina česma" (1100 m), prevoja „Devojački grob" (1311 m), grebenom Suve planine do najvišeg vrha Trem (1810 m). Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu, povratak u selo do prevoza.  Ukupna visinska razlika u usponu je oko 1400 m, i isto toliko u silasku, a ukupna dužina staze oko 24 km. NAPOMENA: u zavisnosti od vremenskih uslova odnosno stanja na putu, pokušaćemo minibusom da stignemo do Bojaninih voda, što bi nam u velikoj meri skratilo pešačenje i olakšalo uspon.
Staza nije tehnički zahtevna, ali je potrebna dobra kondicija, kao i posebna pažnja prilikom kretanja grebenom Suve planine, zbog postojanja streha i opasnosti od pada (strogo je zabranjeno približavanje ivici grebena). Po silasku sa vrha u Gornjoj Stedenoj, klub domaćin akcije, PK „Železničar" Niš, organizuje ručak (pasulj sa slaninom, salata i čaj) po ceni od 150 dinara.
Nakon ručka odlazimo u Nišku Banju, smeštaj i slobodno veče. Ko želi, može se to veče opuštati u bazenima sa toplom vodom, kojima banja obiluje.
Nedelja, 25. feb. ujutru, izlazak iz smeštaja i polazak ka selu Sićevo odakle vršimo uspon na Svrljiške planine – vrh Pleš 1267 m/nv, sa koga sa pruža najlepši pogled na Sićevačku klisuru i prekoputni greben Suve planine. Ukupno u usponu i silasku 1000 m, a ukupna dužina staze oko 18 km.
Po završetku uspona, pauza za račak, a zatim povrtak za Pančevo, gde stižemo u večernjim satima.
Hrana: Iz ranca. Mogućnost ručka prvog dana nakon uspona na Trem po ceni od 150 din. Potrebno je prethodno se prijaviti organizatoru. U tom slučaju treba poneti sa sobom pribor za jelo.
Oprema za planinarsku turu u zimskim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, topla odeća, jakna, kapa, rukavice, čeona lampa, kamašne, hrana prema afinitetu svakog učesnika prilikom uspona,  voda, zaštita od kiše, rezervna odeća ...
Dokumenti: Lična karta, zdravstvena i planinarska knjižica.
Prevoz, putarina, smeštaj i hrana vozača, jedno noćenje u Niškoj Banji iznose 3.000 dinara po svakom učesniku.
Prijava uz uplatu akontacije od 2000 dinara kod vodiča na sastancima Jelenka u prostorijama Doma omladine u Pančevu četvrtkom od 19 – 20:30 h. Za prijavu, pored uplate, obavezno je navodjenje broja planinarske knjižice i društva-kluba čiji je planinar član. Prijava je validna samo sa uplatom i jedino će u tom slučaju prijavljeni biti upisani u spisak učesnika.  U slučaju odustajanja, potrebno je naći adekvatnu zamenu, jer se u suprotnom uplata ne vraća.
Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti  PSS: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
Organizator-vodič: Dobrica Dabović (broj licence PSS-a 604). Kontakt: telefon 064 884 21 11 (prijava od 26. jan. do 4. feb. na telefon 063 342 795  Snežana Dabović); email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

U BOJAMA RUJA, 1.OKTOBAR 2022.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.