Rila je planina u Bugarskoj, udaljena oko 100 km od Sofije u jugozapadnoj Bugarskoj. Najviši vrh planine je 2925 m visoka Musala, ostali veći vrhovi su: Dimitrov (2902 m), Maljovica (2730 m), Rilec (2715 m). Planina Rila prostire se na površini od 2.629 km², od toga se na površini od 81.000 hektara prostire Nacionalni park Rila.

 

Rila ima preko 150 ledničkih jezera. Ona leže na visini od 2100 do 2500 m., najviše jezero leži na 2.709 m. ispod vrha Musala.

Padine Rile su izvor najvećih bugarskih rijeka: MariceIskaraStrumeMeste i Rilske reke. Rilska planina ima bogat šumski pokrov, koji se prostire do nadmorske visine od 2100 m. Doline su plodne i obrađene poljoprivrednim usevima. Planina je stanište brojnih divljih životinja; medvedadivljih svinjarisovakozavukovajelenasokola i orlova.

Petak 22:00 h: Polazak minibusom. U Pančevu ispred Doma omladine. U Beogradu u 22:30 h na parkingu ispred Sava centra. Ruta putovanja: Pančevo – Beograd - Niš – Sofija – Borovec.

Subota: oko 06:00 h: Dolazak na u Borovec (1315 m), jedan od dva najveća zimska centra u Bugarskoj. Nakon prepakivanja stvari polazimo na uspon dolinom Musalenske Bistrice. Nakon 4 sata uspona stižemo do planinaskog doma Musala (2369 m). Brzina uspona će, naravno, zavisiti od visine snega. U ovom domu pravimo dužu pauzu – moguće je okrepiti toplim napicima: čajem, kafom i sl.

Nakon pauze krećemo ka domu Everest (2709 m), gde ćemo i prenoćiti. Od Boroveca do doma Everest nam je potrebno oko 7 sati laganog hoda. Pešačimo oko 13 km, sa usponom od oko 1380 m. Celokupna akcija za dva dana ima 26 km pešačenja i 1600 m u usponu i silasku.

Ukoliko tog dana radi gondola na relaciji Borovec – Jastrebac (2369 m), to će nam u velikoj meri olakšati uspon odnosno u tom slučaju ćemo koristiti gondolu za uspon i silazak (od Jastrebca do doma Musala je potrebno oko 1,5 sat hoda). Cena povratne karte za gondolu je oko 6 evra. Ukoliko idemo gondolom celokupna akcija za dva dana bi imala oko 15 km pešačenja i 700 m u usponu i silasku.

Nedelja: rano ustajanje i polazak na uspon na Musalu. Staza ide zimskom markacijom, po grebenu i delimično je osigurana sajlama. Do vrha, od doma, nam je potrebno oko 1,5 sat hoda. Na vrhu postoji meteorološka stanica, u kojom postoji manja planinarska prostorija, gde je moguće kraće zadržavanje. Boravak na vrhu zavisi od vremenskih uslova.

Nakon uspona, istom stazom se spuštamo do doma, pakujemo stvari i spuštamo ka domu Musala, gde opet pravimo dužu pauzu. Nakon, toga se spuštamo u Borovec, gde pravim pauzu za ručak. Očekivani dolazak u Pančevo je do 23:00.

Uspon na Musalu nije previše tehnički zahtevan, ali je potrebno iskustvo planinarenja u zimskim uslovima sa korišćenjem cepina i dereza. Potrebna je i solidna fizička kondicija, zbog savladavanja velike visinske razlike u zimskim uslovima.

Hrana: iz ranca za dva dana. U domu Everest je moguće naručiti čorbu, čaj i sl. ali, treba biti autonoman i poneti dovoljnu količinu hrane.

Oprema: za planinarsku turu u zimskim uslovima. Obavezna oprema su dobre planinarske cipele, topla odeća, jakna, topla kapa, tople rukavice (poželjno je imati i rezervne), čeona lampa, astro folija, cepin, dereze , rezervna odeća …

Smeštaj je u planinarskom domu Everest gde postoji grejanje na struju, ali, tokom noći može biti hladno, tako da je potrebno poneti toplu vreću.

Dokumenti: Pasoš, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017.god.

Cena ove planinarske akcije iznosi 55 evra. Struktura cene: prevoz minibusom oko 1000 km, troškovi putarine u Srbiji, vinjeta u Bugarskoj, smeštaj i hrana vozača, jedno noćene u planinarskom domu Everest i putno zdravstveno osiguranje za svakog učesnika.

Prijava uz uplatu kod vodiča Dobrice Dabovića (MB 604) na sastancima Jelenka u prostorijama Doma omladine u Pančevu četvrtkom od 19 – 20:30 h. Za prijavu, pored dostavljanja fotokopije prve strane pasoša i uplate akontacije od 30 evra , obavezno je navodjenje broja planinarske knjižice i društva-kluba čiji je planinar član. Prijava je validna samo sa uplatom i jedino će u tom slučaju prijavljeni biti upisani u spisak učesnika. Redosled prijava će odredjivati i redosled sedenja u minibusu. U slučaju odustajanja, potrebno je naći adekvatnu zamenu, jer se u suprotnom uplata ne vraća.

Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Organizator-vodič: Dobrica Dabović (broj licence PSS-a 604). Kontakt: telefon 064 884 21 11; email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

U BOJAMA RUJA, 1.OKTOBAR 2022.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.