6:30 h: Polazak minibusom ispred Doma omladine. Ruta putovanja: Pančevo - Beograd – Mionica – Divčibare. Ukoliko neko ulazi u Beogradu ili nekom drugom usputnom mestu, blagovremeno ćemo dogovoriti mesto ulaska u minibus. Ukupno minibusom oko 135 km u jednom smeru.

 

Oko 9:30 h: Dolazak na Divčibare. Izlazimo iz autobusa u blizini vrha Kraljev sto i pripremamo se za planinarenje.

Oko 9:45 h: Polazak na pešačku turu dugu 21 km i visinskom razlikom od 700 m u usponu i 800 m u silasku. Prvo vršimo uspon na najviši vrh planine Maljen – Kraljev sto 1104 m/nv, zatim se lagano spuštamo ka Tometinom polju, grebenom iznad leve strane reke Crna Kamenica. Hodamo blago zatalasanim travnatim padinama – karakterističnim za ovaj pitomi deo zapadne Srbije. Spuštamo se do škole u Tometinom polju a onda opet krećemo na sever ka Divčibarama Grebenom iznad, ovaj put, desne obale Crne Kamenice. Lagano preko Golog brda 712 m/nv i Belog kamena, napredujemo ka Divčibarama. Penjemo se na još jedan vrh Maljena – Velika Pleća 1037 m/nv, a zatim se spuštamo u centar Divčibara gde je i kraj naše pešačke ture. Prilikom pešačenja, pauze ćemo praviti uglavnom na vrhovima, i na lepim vidikovcima, a u zavisnosti i od vremenskih uslova.

Staza nije tehnički zahtevna, ali je potrebna solidna fizička kondicija za njeno savladavanje, pogotovo što je u ovo doba godine dan kratak, pa se nema vremena za preterano izležavanje-uživanje na vrhovima.

Oko 16,00 h je planiran završetak aktivnosti. Nakon toga sledi jednosatna pauza u centru Divčibara. Planirano vreme polaska za Pančevo je u 17,00 h. Dolazak u Pančevo do 20,00 h.

Hrana: Iz ranca.

Oprema za planinarsku turu u jesenjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, topla odeća, jakna, čeona lampa, astro folija, hrana prema afinitetu svakog učesnika za pešačenje od oko 6 sati, voda, zaštita od kiše, rezervna odeća ...

Dokumenti: Lična karta, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017.god.

Prevoz i drugi organizacioni troškovi iznose 1200 dinara po svakom učesniku.

Prijava uz uplatu kod vodiča Dobrice Dabovića (MB 604) na sastancima Jelenka u prostorijama Doma omladine u Pančevu četvrtkom od 19 – 20:30 h. Za prijavu, pored uplate, obavezno je navodjenje broja planinarske knjižice i društva-kluba čiji je planinar član. Prijava je validna samo sa uplatom i jedino će u tom slučaju prijavljeni biti upisani u spisak učesnika. Redosled prijava će odredjivati i redosled sedenja u minibusu. Broj mesta je ograničen na 20. U slučaju odustajanja, potrebno je naći adekvatnu zamenu, jer se u suprotnom uplata ne vraća.

Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Organizator-vodič: Dobrica Dabović (broj licence PSS-a 604). Kontakt: telefon 064 884 21 11; email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.