Područje Rajca je još 1963. god, proglašeno za Predeo izuzetnih odlika.

Rajac je planinski predeo, deo planine Suvobor, u okviru Valjevskog kompleksa planina. Nalazi se na teritoriji opštine Ljig na 10km od Ljiga, na 25 km od Gornjeg Milanovca, na 45 km od Aranđelovca, na 50 km od Valjeva, odnosno oko 90 km južno od Beograda. Nadmorska visina Rajca kreće se od 600 do 849 m. Mada se u pojedinim opisima Rajac definiše kao posebna planina, on ne poseduje sve elemente planine, kao što su prevoji, klisure, tako da u geografskom smislu Rajac predstavlja samo predeo, čiji je najviši vrh Rajac jedan od vrhova Suvobora. Na području Rajca postoji više pećina i jama, a najznačajnija je Rajačka pećina, ukupne dužine kanala 286 m. Preovlađuju šume bukvehrastabrezejasenacera, dok na većim visinama ima četinari: jele i bora. Od životinjskih vrsta može naići na fazanesrndaćelisicedivlje svinjezečevegrlice. (Izvor Vikipedija)

7h: Polazak minibusom ispred Doma omladine. Ruta putovanja: Pančevo - Beograd – Ljig – Rajac. Ukoliko neko ulazi u Beogradu ili nekom drugom usputnom mestu, blagovremeno ćemo dogovoriti mesto ulaska u minibus. Ukupno minibusom oko 125 km u jednom smeru.

9h: Dolazak na Rajac. Pauza u Planinarskom domu Čika Duško Jovanović.

10h: Polazak na pešačku turu dugu 16 km i visinskom razlikom od 500 m u usponu i isto toliko u silasku. Prvo vršimo uspon na Rajac 847 m/nv, a zatim se laganim livadskim i šumskim putevima, preko lokacije Dobra voda, penjemo na Suvobor 866 m/nv. Na vrhovima i Dobroj vodi ćemo praviti duže ili kraće pauze u zavisnosti od vremenskih uslova. Povratak delimično kružnom stazom do planinarskog doma.

Staza je lagana; uglavnom ide šumskim i livadskim putevima, bez jačih uspona, pa je pogodna i za planinare početnike, planinare sa slabijom fizičkom kondicijom odnosno aktivnost je idealna kao priprema za zahtevnije planinarske ture.

Oko 16,00 h je planiran završetak aktivnosti. Nakon toga sledi pauza u planinarskom domu. Planirano vreme polaska za Pančevo je u 17,30 h. Dolazak u Pančevo do 20,00 h.

Iz ranca. U planinarskom domu postoji restoran, pa se može naručiti topli obrok: supa, roštilj i sl.

Oprema za planinarsku turu u letnjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, jakna, čeona lampa, hrana prema afinitetu svakog učesnika za pešačenje od oko 6 sati, voda, zaštita od kiše, rezervna odeća.

Zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017.god.

Prevoz i drugi organizacioni troškovi iznose 1000 dinara po svakom učesniku.

Prijava uz uplatu kod vodiča Dobrice Dabovića (MB 604) na sastancima Jelenka u prostorijama Doma omladine u Pančevu četvrtkom od 19 – 20:30 h. Za prijavu, pored uplate, obavezno je navodjenje broja planinarske knjižice i društva-kluba čiji je planinar član. U slučaju odustajanja, potrebno je naći adekvatnu zamenu, jer se u suprotnom uplata ne vraća.

Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf

Organizator-vodič: Dobrica Dabović (broj licence PSS-a 604). Kontakt: telefon 064 884 21 11; email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.