Петак, 27. јул: Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 17:00 часова. Путујемо преко Београда (општина Нови Београд у 17:30), и аутопутем преко Хрватске и Словеније.

Субота, 28. јул: Долазак на Доломите, на превој Passo Giau, одакле ће једна група лаком фератом попети врх Nuvolau (2574 мнв).
Друга група ће планинарском стазом (лакша трекинг тура) попети врх Nuvolau и ту се срести са остатком групе, која је пењала ферату.
Заједно настављамо до познатог локалитета Cinque Torri и музеја Великог рата (1912-1918.), на отвореном. Повратак до превоја где нас чека превоз и одлазак у апартмане.

Недеља, 29. јул: Превозом идемо до дома Angelo Dibona (2083 мнв). Група која иде на ферату, врши успон преко две ферате, Punta Anna и Gianni Aglio на врхове: Punta Anna (2743 мнв) и Tofana di Mezzo (3264мнв). Силазак са врха жичаром у Cortinu d'Ampezzo. Ферате спадају у ред средње тешких.

Група која не иде на ферату може од дома Angelo Dibona планинарском стазом попети врх Tofana di Rozes (3225 мнв). Повратак истом стазом до дома и превоза, који ће их одвести до Cortine d'Ampezzo, где се састају обе групе. Слободно време за куповину опреме, хране, обилазак града, пиво...

Понедељак, 30. јул: Долазак у подножје Monte Kristalla. Део успона се изводи жичаром (или пешице), део планинарском стазом - до превоја (3000 мнв), а завршни успон фератом Marino Bianchi (средње тешка) на врх Cima di Mezzo (3.154 мнв) и повратак истом фератом до превоја. Одатле настављамо фератом Ivano Dibona (средње тешка) на врх Cristallino d Ampezzo (3008 мнв). Обе ферате нису у групи тежих, али због времена, висине и дужине приступа, ово није лак успон. Уколико неко буде уморан, може се након завршетка прве ферате и доласка на превој спустити истим путем до превоза. Група која не иде на ферату може атрактивном планинарском стазом отићи до језера Sorapiss, нестварне, млечно-плаве боје. Повратак истом стазом до места где нас чека превоз.

Уторак, 31. јул: Успон на врх Monte Civetta (3220 мнв) преко ферате Degli Alleghesi, а силазак планинарском стазом. Ферата спада у ред средње тешких. Целодневна акција.

Група која не иде на ферату, заједно са нама иде до дома и језера Coldai, а одатле на врх Cima di Coldai (2401 мнв), који се налази у близини дома.

Среда, 1. август: Пакујемо све ствари у превоз и идемо у парк природе Tre Cime. Планинарским стазама, не превише захтевним, ћемо обићи цео локалитет.
Део групе иде на врх Monte Paterno (2.744 мнв) – фератом De Luca-Innerkofler, која спада у ред лакших.

 

Након завршетка акције и спајања група, полазак за Србију.

Документација: пасош (валидан најмање три месеца након планираног датума повратка), планинарска књижица, осигурање. Препоручујемо Milenijum осигурање са спортским ризиком.

Опрема: Стандардна - високогорска, уз обавезну опрему за оне који иду на ферате: шлем, рукавице, чеона лампа, појас и ферата сет.
Уз претходни договор, постоји могућност да помогнемо у набавци опреме за ферате.

Храна: у сопственој режији.

Смештај: у вишекреветним апартманима.

Цена: 250 евра. У цену је урачунат превоз (путарине, паркинзи, таксе, дозволе...), спавање и храна за два возача, дневнице за другог возача, четири ноћења, организациони трошкови.

У цену није урачунато: лични трошкови, осигурање, жичара за Tofanu di Mezzo (18 евра) и Monte Kristallо - опционо (15 евра). Жичара за Monte Kristallо није обавезна, јер је могуће ићи планинарском стазом. Ко не иде на ова два врха, нема трошак за жичаре.

Плаћање: Могуће је платити у више рате. Пријава је важећа уз уплату прве рате од 100 евра. Уплата прве рате омогућава резервацију заједничког смештаја и било би добро да буде уплаћена до 27. априла. Целокупан износ је потребно уплатити 20 дана пре поласка. У случају одустајања до 20 дана пре поласка, врши се поврат целокупног износа уплате. У супротном, неопходно је пронаћи замену. Организатори ће свакако формирати листу чекања.

Напомене: Моле се сви планинари, да се пријаве само они који су спремни на вишедневни заједнички боравак, разне изазове и непредвиђене ситуације. Коректни, добронамерни, пожртвовани, срдачни и они који су спремни да помогну другом - имају предност и добродошли су да иду са групом на Доломите.
Сви учесници потписују изјаву о преузимању личне одговорности за учешће на акцији.

Сваки дан је рано устајање, јер је послеподне честа промена времена у Доломитима.

Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана пута у зависности од метеоролошких услова и других околности на терену који утичу на сигурност учесника.

Као припрему за Доломите и упознавање са осталим члановима, потребно је учешће на једној од Via ferrata тура, у склопу годишњег плана ПД Јеленак (12-13 мај Каблар и/или 7-8 јул Берим).

Организатори: Милутин Илић 063510503; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Славица Илић 0637448735; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.