..

PD «JELENAK» Pančevo organizuje USPON NA NAJVIŠE VRHOVE JULIJSKIH ALPA I SLOVENIJE

El. pošta Štampa PDF

TRIGLAV 2864 m/nv i ŠKRLATICA 2740 m/nv(10.-13.avgust 2017. god.)

Četvrtak, 10. avgust - Polazak minibusom ispred Doma omladine u 18:00h. Usputne pauze. Ruta putovanja: Beograd - Zagreb – Ljubljana – dolina Vrata.

Petak, 11. avgust - Dolazak do Aljaževog doma u dolini Vrata (1015 m/nv) u jutarnjim satima. Pauza i priprema za uspon. Uspon do Triglavskog doma na Kredarici (2515 m/nv) izvešćemo severnom stranom odnosno preko tzv. Tominškovog puta (“Tominškova pot”). Do doma na Kredarici nam je potrebno oko 6 sati. Smeštaj u domu, odmor i noćenje.

 

Subota, 12. avgust - Ustajanje u 05:00h. Priprema i polazak na uspon u 06:00h. Uspon na Mali Triglav (2725 m/nv), zatim grebenom na Triglav (2864  m/nv) – najviši vrh Julijskih Alpa i Slovenije. Od doma do vrha Triglava  potrebno je oko 1,5 sat. Povratak u dom, kraći odmor a onda spuštanje u dolinu Vrata stazom preko Praga (“čez Prag”). Od Kredarice do Aljaževom doma je potrebno oko 4 sata. Smeštaj u Aljaževom ili Šlajmerovom domu. Domovi se nalaze praktično na istoj lokaciji. Odmor i noćenje.

NAPOMENA: Tominškov put i put preko Praga se smatraju drugim najtežim planinarskim pristupom na Triglav, nakon Bambergovog puta odnosno ferate. Individualna procena je da li je Tominškov put ili put preko Praga teži. Po meni, nešto je teži prvopomenuti tako da sam izabrao da silazak ide “čez Prag”.

Nedelja, 13. avgust - Ustajanje u 05:00 h. Polazak u 06:00 h.Uspon na Škrlaticu (2740 m/nv) kreće od samog doma. Škrlatica je treći najviši vrh Julijskih Alpa. Uspon na i silazak sa ovog prelepog vrha u jednom danu je težak i fizički (imajući u vidu prethodna dva teška dana) i tehnički i sve ukupno će trajati oko 12 sati. Nakon silaska, pakovanje i putovanje za Srbiju gde stižemo u ranim jutarnjim satima.Ko ne želi uspon na Škrlaticu, može, pored odmora, ovaj dan da iskoristi  za lakše šetnje dolinom Vrata, iz koje se pruža impozantan pogled na severnu Triglavsku stenu.

Oprema - Visokogorska za uspone u letnjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, šlem , čeona lampa, flaša za vodu, zaštita od kiše, rezervna odeća.  Zbog tehnički zahtevnih uspona obavezno poneti pojas i sistem za samoosiguranje (komplet za ferate ili “pupčanik” to jest prusik i dva karabinera).

Pasoš - Pasoš i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017.god.

Smeštaj - Prve noći u Triglavskom domu na Kredarici (2515  m/nv) , a druge u Aljaževom ili Šlajmerovom domu (1015 m/nv). Nije potrebna vreća za spavanje.

Hrana - Iz ranca. Možete se hraniti u domovina.

Cena - Prevoz, porez, putno zdravstveno osiguranje, putarina i drugi organizacioni troškovi 85 evra. Za spavanje u domovima ukupno do 50 evra (u 2016. god. sa turističkom taksom cena je bila 46,5 evra u “skupnom ležišću”). Do izlaska cenovnika za 2017. god. -  kakve su bile cene u domovima u kojima spavamo u 2016. godini možete pogledati na sledećim linkovima: http://www.pd-ljmatica.si/media/uploads/ceniki/cenik_kredarica_2016.pdfi   http://pddovjemojstrana.blogspot.rs/p/slajmerjev-dom.htmlPlaninari koji poseduju slovenačku planinarsku knjižicu ostvaruju popust na smeštaj do 50 % - u skladu sa cenovnikom koji bude na snazi za 2017. god. Cena je radjena na bazi 14 učesnika.

Prijava - Prijava uz uplatu akontacije od 50 evra kod organizatora Dobrice Dabovića na sastancima Jelenka u prostorijama Doma omladine u Pančevu četvrtkom od 19 – 20:30 h u  Ostatak do polaska. Mogućnost plaćanja u više mesečnih rata, u skladu sa mogućnostima prijavljenih. U slučaju odustajanja – naći adekvatnu zamenu, jer se u suprotnom akontacija ne vraća.

Napomena - Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf

Organizator - Dobrica Dabović.Kratka biografija organizatora: završen zimski kurs visokogorstva pri KVS 2005. god., zimski i letnji alpinistički kurs pri AOČ 2008. god., ima 211 uspona na vrhove visine 2000 i više metara u letnjim i zimskim uslovima (najznačajniji: Lobuče Ist, Damavand, Elbrus, Mon Blan, Gran Paradizo, Očnjak (9 puta)). U okviru PD Vrbica vodi akcije od 2004. god. a za PD Jelenak povremeno od 2012. god.

Kontakt: Dobrica Dabović. telefon 064 884 21 11o; email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

KONTAKT

Adresa: Planinarsko-smučarsko društvo “Jelenak”, Svetog Save 10., 26000 Pančevo
Sastanci se održavaju četvrtkom, od 19h do 20.30h

Kontakt e-mail: psdjelenak@gmail.com