PD „Jelenak“ organizuje odlazak na Trnovačko jezero i vrhove Trnovački durmitor, Trzivka, Vrsta.

 

 Trnovačko jezero je možda najpoznatije zbog svog srcolikog oblika i pripada Parku prirode Piva u Crnoj Gori. Skriveno među visokim planinama, i dan danas je odsečeno od svih oblika modernog života. Ne postoji kolski put do jezera, pa je do njega moguće doći samo peške ili konjima.

15.08. Četvrtak

Polazak iz Pančeva ispred Doma omladine u 20h, parking sava centra 20:30 (Doći 10 do 15 minuta ranije). Putujemo iz Pančeva, preko Beograda, autoputem Miloš veliki,Užica, Mokre gore do Prijevora.

 

 16.08. Petak – Trnovački Durmitor, Volujak i Trzivka

Očekivani dolazak do prijevora u ranim jutranjim časovima. Prepakivanje stvari i polazak do jezera. Za stazu od Prijevora do jezera potrebno je oko sat-dva  laganog hoda. Staza je dobro obeležena i utabana, veći deo staze je kroz šumu, ali ima delova livada i sipara.

Nakon postavljanja kampa i osveženja  u jezeru polazimo ka vrhu Trnovački durmitor. Sa ovog vrha se pruža najlepši pogled ka Trnovačkom jezeru, kao i na masiv Bioč – Maglić. Nakon pauze na samom vrhu nastavljamo grebenom do vrha Trzivka pa silazimo do jezera na zaslužen odmor i kupanje.

Staza je kružna oko 12km sa visinskom razlikom od 1000m.

 

17.08. Subota Vrsta, Nož

Polazak u ranim jutranjim časovima. Staza vodi od jezera putem ka Magliću do prijevora Carev Do. Skrećemo i dolinom se spuštamo do raskrsnice  gde se put ka Vrsti (2301mnv). Nakon Vrste  preko sedla  penjemo Veliki Bioč (2321mnv) koji je u blizini i ne treba puno vremena. Ukoliko uslovi za to budu povoljni produžićemo grebenom do vrha Nož (2299mnv) sa koga se pruža prelep pogled na Pivu. Povratak istom stazom.

Staza je duga oko 17km sa usponom od 1600m. Zahtevna je, postoji izvor na 2,5km od samog jezera.

 

18.08. Nedelja

Dan rezervisan za povratak. Pre nego što krenemo imaćemo vremena da uživamo u čarima samog jezera. Povratak za Pančevo najkasnije do 14h. Očekivani dolazak u večernjim satima.

 

Dokumenta: Lična karta ili pasoš, planinarska legitimacija sa plaćenom članarinom za 2024. god.

Oprema: za visokogorske uslove u letnjim uslovima.

Hrana: U sopstvenoj režiji, postoji mogućnost organizovanog ručka/večere..

Cena: 7000 din - prevoz,putarine, hranu i smeštaj vozača… + 2e po danu za boravišnu taksu pored jezera i 1e za ulazak u nacionalni park

Smeštaj: Šator. 

OBAVEŠTENJE: ZA OVO PUTOVANJE NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJA PUTOVANJA!

Na akciji mogu učestvovati samo članovi planinarskih organizacija sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Prijave i više informacija kod Aleksandra Janjića tel.: 069/355-521-0 , ili na sastanku društva. U slučaju odustajanja naći adekvatnu zamenu.

 Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni. Organizator zadržava pravo izmene plana u zavisnosti od okolnosti na terenu. Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS : https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.