Планинарско друштво „Јеленак“ организује шетњу Јужним Кучајем, Попећемо врх Велики Антрвељ (955 м), обићи ћемо водопад Прскало.

 

Програм акције

Недеља (09.06.2024.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 06.00 часова. Моле се сви учесници да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Евентуални полазак из Београда ће бити код Сава центра у 06.30. Путујемо аутопутем па преко Деспотовца и Ресавице до полазне тачке пешачења.

Између Ресаве, Злотске реке и Црног Тимока у источној Србији налазе се Кучајске планине, познате још и под називом Кучај или Јужни Кучај. Чини их неколико планинских венаца, висоравни и врхова, чија просечна висина износи око 1000 метара надморске висине. Припадају Карпатско-балканским планинама.                            

Кучај је најненасељенија област у Србији, са још увек скривеним природним лепотама, шумским бескрајима, стеновитим литицама, водопадима, рекама, потоцима и  дивљом природом.

Назив планина потиче од мноштва куча, односно вукова, а њихов стари назив је Голубињачке или Хајдучке планине.

  

 Понор реке Некудово - Увирало

Велики Антрвељ је мање познат врх, али врло згодан за нашу кружну стазу на којој ћемо наићи на водопад, као и на Увирало.

У срцу Јужног Кучаја, у близини водопада Прскало, који важи за најлепши водопад у овом делу Србије, налази се извориште реке Некудово. Једна од најдужих река понорница у нашој земљи повезана је са извором Црнице. На свом путу дугачком осам и по километара река Некудово понире код места названог Увирало.

Стаза је кружна, препешачићемо око 20 км са успоном од 600 м, отприлике. Стаза је средње тешка.

Повратак у вечерњим часовима. 

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица.

Храна: Сопствена – из ранца.

Цена

2500 динара. У цену урачунато: превоз, путарине и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату целог износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена:

  • Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
  • Обавештење: ЗА ОВО ПУТОВАЊЕ НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНА ЗАШТИТА У ПОГЛЕДУ ГАРАНЦИЈА ПУТОВАЊА

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић (0642828656)

Насловна фотографија: instagram@mybeautifulserbia - Vodopad Prskalo

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.