Полазак је у недељу, 31. марта 2024. године, у 6.30 часова испред Дома омладине у Панчеву.

Вожња преко Београда до места поласка, испод Рудника. Наставак до манастира Вољавча  у коме је било краће време 1805. године седиште Правитељствујушчег совјета српског, прве Карађорђеве Владе, на чијем челу је био Прота Матеја Ненадовић. За седиште Совјета, вођа Првог српског устанка одредио је манастир Вољавчу због тога што је смештен у брдима, на скровитом месту, у густим рудничким шумама и далеко од главних комуникација. Услови за рад Совјета у том беспућу били су веома тешки, па је на жалбу његових чланова, Карађорђе одлучио да се у јесен исте године преселе и наставе рад у манастиру Боговађа. У манастиру се пред устанак крио и Карађорђе. Такође, у манастиру је сахрањена и глава Танаска Рајића, чувеног јунака из првог српског устанка чије име носи и једна панчевачка улица.
После посете манастиру, настављамо даље, необележеним стазама и обронцима Рудника до манастира Враћевшница. Пролазимо и кроз Горњу Црнућу, место где је рођен Милош Обреновић и обићи ћемо и његову родну кућу.
Стаза је дужине око 17 км.
Цена: 2.500,00 динара (превоз, путарина, организација).
Водич има право измене елемената излета у случају потребе.
Опрема планинарска, сходно временским приликама. Свако учествује на сопствену   одговорност. У случају отказивања потребно је наћи замену, новац се не враћа.
Обавештење: ЗА ОВО ПУТОВАЊЕ НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНА ЗАШТИТА У ПОГЛЕДУ ГАРАНЦИЈА ПУТОВАЊА!
На акцији могу учествовати само чланови планинарских организација са плаћеном чланарином за 2024. годину.
Пријаве, уз уплату аконтације, су у Дому омладине у Панчеву, четвртком од 19 до 20.30 часова. Пријаве без уплаћене аконтације не гарантују резервацију.
Додатне информације : 063/250-398 Милан Глумац.


U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.