Планинарско друштво „Јеленак“ организује одлазак у Македонију и успон на врхове Беласице – Тумба, Звездани врв, Борис Трајковски, обилазак Ђавољег моста, Смоларског водопада, обилазак мегалитске опсерваторије Кокино из бронзаног доба (18-20. век пне) и града Кратова.

 

Програм акције

Планина Беласица налази се на тромеђи између три државе: Бугарске, Македоније и Грчке. Како разграничава разне народе, ова планина је у ранијој историји била чувена по драматичним догађајима, бројне битке и ратови су се водили управо на њој као стратешкој тачки. Данас она представља мост између различитости и повезује народе Балкана.

Њене падине прекривене су шумским тепихом, кестеновог и буковог дрвета. Такође, планина је прекривена и густим ливадама, има бројне реке и водопаде. Гребенски део Беласице је веома узак, на њему нема дрвенастог растиња, него је прекривен ливадама и језерцетом.

Четвртак (21.03.2024.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 21.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 21.30 час. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Наставак путовања аутопутем према Македонији. 

Петак (22.03.2024.)

Стижемо у Струмицу у раним јутарњим сатима, могуће је направити овде паузу. Након тога, возимо се до села Смолари, одакле почиње наше пешачење. Трактори ће нам преузети ствари, а ми са малим ранчевима крећемо ка водопаду Смолари, највишем водопаду у Македонији (око 40м). Могуће је овог дана обићи и Колешински водопад. До дома Шарена чесма нам је потребно око 2 ипо сата пешачења, правимо паузу у дому, смештамо се и након тога обилазимо овај крај. Изаћи ћемо на врхове Мала и Велика чука. Овог дана ће бити лаганија шетња од неколико сати.

  

Смоларски водопад и планинарски дом Шарена чешма 

Субота (23.03.2024.)

Рано устајање, кафа, доручак и крећемо на гребенску туру по Беласици. Препешачићемо неколико врхова: Тумба (1881 мнв), Борис Трајковски (1880 мнв), Звездани врх (1877 мнв). Тумба је највиши врх Беласице који се налази у Македонији, виши од њега су: Радомир (2029) на Грчко Бугарској граници и Поље (1888), на самој тромеђи. Ово нам је најзахтевнији дан, враћамо се у дом у касним  поподневним часовима где је могуће, у договору са домаћинима, организовати вечеру. На стази има пијаће воде, али свакако треба понети.

Тумба 1881 мнв

 Недеља (24.03.2024.)

Рано устајање и полазак до села Смолари. Спуштамо се за 2 сата, ствари нам превозе трактори. Нашим превозом крећемо до града Кратова, старог града са бројним мостовима и кулама. До Кратова нам је потребно 2 ипо сата вожње па ћемо овде направити паузу. У зависности од времена, могуће је обићи локалитет са каменим луткама, Куклице.

  

Извор фотографија https://we.com.mk/package/kratovo-medieval-towers-and-bridges/

Након Кратова, возимо се око сат времена до локалитета Кокино. Ово је мегалитска опсерваторија, стара 3900 година, коју је NASA 2005. године ставила на 4. место од 5 најзначајнијих опсерваторија на свету (испред су Стоунхенџ, Ангкор и Абу Симел).

Кокино опсерваторија се састоји од два дела, горњег и доњег, односно вишег и нижег, а површине је неких стотину квадратних метара. На вишем, горњем нивоу налазе се стене које садрже уклесане камене жигове (маркере) у вертикалном положају којима се пратило померање Сунца и Месеца на источном хоризонту. Тако, три уклесана маркера обележавају место изласка Сунца у данима краткодневице, равнодневице и дугодневице.

Извор фотографије https://www.putoljub.rs/2015/10/kokino-megalitska-opservatorija.html

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра, снега и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Шарена чешма: Дом је опремљен са кухињом, вода је пијаћа, има 3 тоалета са тушевима, има топлу воду. Имамо тамо чисту постењину за једнократну употребу тако не морамо носити своју. Реновиран је пре неколико година.

Документација: Лична карта, пасош, здравствена и планинарска картица.

Храна: Сопствена – из ранца.

Цена

  • 70 евра. У цену урачунато: превоз, путарине, смештај и храна за возача, превоз пртљага тракторима, организациони трошкови домаћина. Пријава је важећа уз уплату целог износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.
  • 20 евра за 2 ноћи у планинарском дому Шарена чесма (плаћање на локацији)

У дому је могуће да нам домаћини спремају доручак и вечеру уз пиће.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена:

  • Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
  • Обавештење: ЗА ОВО ПУТОВАЊЕ НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНА ЗАШТИТА У ПОГЛЕДУ ГАРАНЦИЈА ПУТОВАЊА

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водичи: Милица Гавриловић (0642828656) МБ 888

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.