PD „Jelenak“ organizuje odlazak na najviši vrh Balkanskog poluostrva – Musala (2925mnv).

Planina Rila, inače je jedna od najviših planina u Bugarskoj a ceo masiv je takođe šesti po visini među planinama Evrope. Nalazi se na oko 100km od Sofije u jugozapadnoj Bugarskoj. Ima preko 150 ledničkih jezera koja ležu na visinama od 2100 do 2700 metara nadmorske visine. Najviše jezero se nalazi na 2709m ispod vrha Musala.

Petak 26.01.

Polazak iz Pančeva u 21h isped Doma omladine (doći 10-15 minuta ranije). U Beogradu na parking ispred Sava centra polazak u 21:30h (doći 10-15 minuta ranije). Putujemo autoputem ka Nišu, Sofiji, Borovec.

Postoji mogućnost ako se grupa slaže da krenemo u petak u popodnevnim satima.

Subota 27.01.

Dolazak u Borovec (1315m), jedan od dva najveća zimska centra u Bugarskoj.

Nakon prepakiranja stvari polazimo na uspon dolinom Musalenske Bistrice. Nakon 4 sata pešačenja stižemo do planinarskog doma Musala (2369m) gde pravimo dužu pauzu – moguće je okrepiti se toplim napicima: čajem, kafom i sl. Nakon pauze krećemo ka domu Everest (2709 m), gde ćemo i prenoćiti. Od Boroveca do doma Everest nam je potrebno preći oko 13 km, sa usponom od oko 1380 m.

Nedelja 28.01.

Rano ustajanje - polazak na uspon na Musalu. Staza ide zimskom markacijom, po grebenu i delimično je osigurana sajlama. Do vrha, od doma, nam je potrebno oko 1,5 sat hoda. Na vrhu postoji meteorološka stanica, u kojom postoji manja planinarska prostorija, gde je moguće kraće zadržavanje. Boravak na vrhu zavisi od vremenskih uslova.

Nakon uspona, istom stazom se spuštamo do doma, pakujemo stvari i nastavljamo spust ka domu Musala, gde opet pravimo dužu pauzu. Nakon, toga se spuštamo u Borovec, gde pravimo pauzu za ručak.

Celokupna akcija za dva dana ima 26 km pešačenja i 1600 m u usponu i silasku.

Očekivani dolazak u Pančevo je do 23:00.

Uspon na Musalu nije previše tehnički zahtevan, potrebna je solidna fizička  kondicija .

Hrana: iz ranca za dva dana. U domu Everest se mogu kupiti topli napitci (kafa, čaj i sl.), ponešto od slanih i slatkih grickalica.

Oprema: za planinarsku turu u zimskim uslovima, planinarske cipele, topla odeća, aktivni veš, dereze, kapa, rukavice, naočare za sunce, krema za sunce, čeona lampa… ko ima krplje, poneti.

Ko nema dereze – obezbeđuje PD Jelenak

Smeštaj: Planinarski dom Everest (nekategorisan objekat), potrebno je poneti vreću (nije neophdna zimska vreća jer u domu imaju ćebad).

Dokumenti: Pasoš, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2024.god.

Cena:  8000 dinara. U cenu su uračunati troškovi prevoza,smeštaj i hrana za vozača, putarine… Očekivana cena za noćenje u domu je 10e.

OBAVEŠTENJE: ZA OVO PUTOVANJE NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJA PUTOVANJA!

Na akciji mogu učestvovati samo članovi planinarskih organizacija sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Prijave i više informacija kod Đerić Dragan tel.069/4050-294, e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ,
Aleksandar Janjić (MB 914) 069/3-555-210, ili na sastanku društva Jelenak, četvrtkom od 19 do 20:30 časova u domu Omladine u Pančevu. U slučaju odustajanja naći adekvatnu zamenu.

 Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni. Organizator zadržava pravo izmene plana u zavisnosti od okolnosti na terenu. Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS : https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.