Polazak ispred doma Omladine u 7:00, doći 10 minuta ranije, putujemo preko Kovina. Povratak istog dana u večernjim časovima.

Po dolasku na mesto predviđeno za početak ferate imaćemo pauzu za nameštanje opreme i ponovnim upoznavanjem sa pravilima ponašanja na ferati.

 

Feratom mogu da se kreću isključivo psihofizički spremni planinari.

 

Po završetku ferate, nastavljamo grebenskom stazom ka vrhu Mali Vukan(752m), a zatim se spuštamo ka izvorištu 4 lule.

 

Via ferrata Gornjak je sportska grebenska ferrata sa lepim vidicima na Gornjačku klisuru i deo Homolja. Dužina VF je 1.300m od čega je 400m pod sajlom. Nema veštačkih oslonaca izuzev sigurnosne sajle sa klinovima. Visinska razlika je 330m. Podloga je kamena sa mešavinom zemlje i kamena na lakšim sekcijama. Via ferrata je podeljena  po deonicama od I do XII, i kategorisana težinski od A do D po internacionalnoj klasifikaciji. Evakuacija sa staze je moguća na svim izuzev na IV I XII deonici. 

 

Potrebnu opremu za feratu (pojas, ferata set, šlem) obezbeđuje klub.

 

Cena: 2000 dinara ( prevoz, vođenje, organizacioni troškovi)

Prijave i više informacija kod Aleksandar Janjić 069/355-521-0 ili na sastanku društva Jelenak, četvrtkom od 19 do 20:30 časova u domu omladine u Pančevu.

OBAVEŠTENJE: ZA OVO PUTOVANJE NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJA PUTOVANJA!

Na akciji mogu učestvovati samo članovi planinarskih organizacija sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni. Organizator zadržava pravo izmene plana u zavisnosti od vremenskih prilika. Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS : https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

 

 

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.