Идемо на Коњух планину у Босни и Херцеговини, пењемо се на њен највиши врх Велики Коњух (1328 m), Мали Коњух (1191m), Бандеру (1209м).

Планина Коњух се налази у североисточном делу Босне и Херцеговине, у околини Тузле и Кладња. Од 2009. године је један део планине стављен на листу културне баштине БиХ. Планинска област омеђена је рекама, а сама планина је предео где Динарски планински систем прелази у Панонску низију. Обилује густим шумама, опеваним у чувеној старој песми „Коњух планином“ која говори о догађају из НОБ-а. Више о овоме ћемо сазнати на нашој акцији.

Програм акције

 

Петак (03.фебруар 2023.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 17:30 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 18:00 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Наставак путовања аутопутем, преко Шапца, Лознице и Кладња (БиХ) до планинарског дома Јаворје. Превозом стижемо до дома, а у случају великог снега, мораћемо мало да препешачимо, ствари ће бити превежене трактором. Очекивано време доласка у дом је до 23ч, смештамо се и одмарамо.

Субота (04.фебруар 2023.)

Крећемo на стазу у раним јутарњим часовима, крајњни циљ нам је врх Бандера (1209мнв), успон за овај дан је око 800 метара и 7 сати шетања. Стаза је кружна и није технички захтевна, а кондиционо средње.

      

 

Недеља (05.фебруар 2023.)

 

Излазимо из дома у раним јутарњим часовима са нашим стварима и возимо се до места Станови (450мнв) одакле почиње наша стаза. Стаза иде поред планинарског дома Зобик (540мнв), поред видиковца Варда (791), Малог Коњуха (1191мнв) до највишег врха, Великог Коњуха (1328мнв). Висинска разлика за овај дан је око 870 метара. Планинарска тура нема технички тешких детаља, а физички је средње захтевна.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од снега, ветра и кише, чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта или пасош, здравствена и планинарска картица.

Храна: У договору са домаћинима, можемо имати два доручка (субота и недеља), и ручак који би нас чекао у суботу након повратка са акције. Цена доручка је 5КМ  (2.5 евра), а ручка је 8КМ (4 евра). У дому се послужују чај, кафа, алкохолна и безалкохолна пића, а могуће је спремити храну и у сопственој режији.

Смештај: Дом има велику спаваоницу у објекту од 20 кревета, купатило, трпезарију и кухињу. Уз кревет се добија комплет чисте постељине. Има централно грејање. Спавање у овој соби је 13КМ (7.5 евра). Такође, постоје 4 засебна објекта од по 4 кревета са тоалетом (без тушева), цена ноћења у овом објекту је 16КМ (8 евра).

Котизација

4200 динара и 13 или 16 евра за преноћиште, у зависности од собе. У цену урачунато: превоз, путарине, храна за возача и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату динарског износа. Уплате можете извршити савког четвртка у просторијама ПД Јеленак од 19-20.30 или у договору са водичем.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево у сарадњи са ПД „Коњух“ Тузла

Водич: Милица Гавриловић МБ 888 (телефон: 0642828656)

Аутор фотографија: Х. Имшировић

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.