- Piz Boe (3152 мнв) - ферата Cesare Piazetta

- Sass Rigais (3025 мнв) - ферата Sass Rigais, Val Gardena и локалитет Seceda

- Averau (2649 мнв), Ra Gussela (2595 мнв), Nuvolau (2574 мнв) - ферате Ra Gusela и Averau, Cinque Torri

- Piccolo Lagazuoi (2778 мнв) - ферата Sentiero Kaiserjager и Gallerie Lagazuoi

- Tre Cime, Monte Paterno (2.744 мнв), Torre  di Toblin (2615 мнв) - ферате De Luca-Innerkofler и Torre  di Toblin

За све дане постоји могућност за лакше планинарску туру (ко не жели на ферату), уз претходни договор.

 

ПЛАН ПУТА  

Петак (19. јул): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 17:00 часова. Улазак путника у Београду код  „Сава центра” (улаз према реци), у 17:45 ч. (доћи 10-ак минута раније). Наставак путовања аутопутем преко Хрватске и Словеније.

Субота (20. јул): У јутарњим сатима долазимо на превој Passo Giau (2236 мнв), почетну тачку наше петодневне авантуре по Доломитима.  Део групе може лаком, планинарском стазом изаћи на врх  Nuvolau (2574 мнв). Кратком и лаком фератом излазимо на плато, одакле идемо на врх Ra Gussela (2595 мнв). Силазимо са врха уз незнатно губљење висине и пењемо наш други циљ за данас, врх Nuvolau. Са врха је сјајан поглед и као на длану се виде: Tofana di Rozes , Tofana di Mezzo, Monte Civetta, Marmolada,  Lagazuoi, Averau, Cinque Torri... 

На врху је одличан планинарски дом, где правимо паузу и састајемо се са групом која је врх попела планинарском стазом. Заједно силазимо до дома Averau у подножју, одакле  једна група иде фератом на врх Averau (2649 мнв), а друга до познатог локалитета Cinque Torri и музеја Великог рата 1912-1918. године.

Силазимо са врха Averau и код локалитета Cinque Torri се прикупљамо, правимо паузу и наком одмора сви заједно идемо до превоза, а одатле до смештаја.

Дан за уживање, стазе нису технички и физички много захтевне.

 

Недеља (21. јул): Превозом идемо до превоја Passo Pordoi (2239 мнв). Планинарском стазом, без технички захтевних детаља, за два сата излазимо на плато код дома Pordoi (2848 мнв). Одатле нам је остало мало више од сат времена до врха Piz Boe (3152 мнв).

Мала група ће успон извршити фератом Cesare Piazetta - једном од најтежих у Доломитима. Ферата је технички захтевна, има око 80 метара вертикале и још пар тешких детаља. Приликом пријаве за Доломите ће бити договорено ко од заинтересованих  може да је пење, а ко ће ићи планинарском стазом.

Ко буде желео, жичаром може изаћи на 2950 мнв и даље са групом која иде планинарском стазом до врха.

На врху је планинарски дом, ту се састају групе, дужи одмор и заједнички повратак до превоја и возила.

Висинска разлика 1100 метара, уз пређених 12,5 км, за 6-7 сати.

Понедељак (22. јул): Превозом долазимо до превоја Passo Falzarego (2105 мнв).Одатле једна група иде планинарском стазом, а друга лаком фератом до врха Piccolo Lagazuoi (2778 мнв).  У близини, на 5 минута од врха се налази пл. дом Lagazuoi (2752 мнв), до кога долази и жичара са превоја. Силазимо стазом кроз ровове и тунеле, куда је пролазила линија фронта у Великом рату.

Тога дана ћемо имати мање од 900 метара успона, препешачићемо 7,5 км (фераташи), а 10 км ко буде ишао планинарском стазом, за 5-6 сати.

 Уторак (23. јул):  На реду је Val Gardena и спектакуларан локалитет Seceda, са погледом на шиљате врхове групе Odle. Један од њих - Sass Rigais (3025 мнв) ће бити и наш циљ тога дана. Приступ врху је могућ са две стране, у оба случаја фератом средње тежине. Ко не буде ишао на врх, имаће прилику да планинари по платоу Seceda.  Да би имали времена за све, жичаром ћемо се попети са 1550 мнв, на 2106 мнв.

Тога дана ће група која иде на врх Sass Rigais, имати 1300 метара успона, уз препешачених 13 км, за  7 сати. Група која ће пешачити ће имати могућност за дуже и краће шетње, уз препоручени боравак на видиковцу са фотографије.

Среда (24. јул): Пакујемо све ствари у превоз и идемо у парк природе Tre Cime. Планинарским стазама, не превише захтевним, ћемо обићи цео локалитет.

Део групе иде на врх Monte Paterno (2.744 мнв) – фератом De Luca-Innerkofler или на другу ферату и врх  Torre  di Toblin (2615 мнв). Обе ферате спадају у ред средње/лаке.

Висинска разлика око 600 метара, уз пређених 11 км и 6 сати, за успон на Monte Paterno, плус додатних 250 метара успона, 3 км и 2 сата за успон на Torre  di Toblin.

Након завршетка акције и спајања група, полазак за Србију.

Документација: Важећи пасош, планинарска књижица, осигурање.

Опрема: Стандардна - високогорска, уз обавезну опрему за оне који иду на ферате: шлем, рукавице, чеона лампа, појас, гуртна, карабинер и ферата сет. Уз претходни договор, постоји могућност да помогнемо у набавци опреме за ферате.

Храна: У сопственој режији.

Смештај:  У вишекреветним апартманима.

Цена: 250 евра. У цену је урачунат превоз (путарине, паркинзи, таксе, дозволе...), спавање и храна за два возача, дневнице за другог возача, четири ноћења, организациони трошкови.

У цену није урачунато: Лични трошкови, осигурање, жичара (повратна карта око 15 евра). Жичара није обавезна - постоји планинарска стаза до локалитета Seceda.

Плаћање: Могуће је платити у три рате. Пријава је важећа уз уплату прве рате од 100 евра. Уплата прве рате омогућава резервацију смештаја и било би добро да буде уплаћена што пре. Друга рата у јуну и трећа у јулу.

Напомена: Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују свом комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Сви учесници потписују изјаву о преузимању личне одговорности за учешће на акцији.

Сваки дан је рано устајање, јер је послеподне честа промена времена на Доломитима.

Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Милутин Илић 063510503 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.