Субота (20. април 2019.): Полазак испред  Дома омладине у Панчеву у 6:00 ч. Улазак путника у Београду код  „Сава центра” (улаз према реци) у 6:30 ч. (доћи 10-ак минута раније). Наставак путовања и долазак око 9:30 ч  до ресторана „Дом”  у Орчарско-Кабларској клисури.

 

Група која не иде на ферату креће планинарском стазом на врх Каблара (885мнв). Успон на врх води стрмом шумском стазом, преко Савине испоснице са стеновитим детаљима, и са видиковцима на меандре Западне  Мораве. Поглед са врха Каблара сматра се једним од најлепших у Србији. Силазак је другом, блажом стазом до дома Каблар и манастира Никоље. Укупна дужина стазе је 11км и траје око 5 - 6 ч.

Групa која иде на ферату испред ресторана „Дом” добија опрему за пењање и упутства о начину коришћења од стране инструктора, наших домаћина. Након краће обуке зеједно идемо до старта за ферату. Ферата је краћа, али има све потребне елементе за обуку и први контакт са новим начином пењања на планинама.

Напомена! Након пењања фератом до циља (пећина Турчиновац), спуштање је једино могуће абсајлом (најсигурнији, обезбеђен начин спуштања учесника). Не препоручује се особама који имају блокаду  од висине.

Након ферате - пешачка тура до врха Каблара (ко жели) или силазак у бању и купање у базену.

По завршетку пешачења - по жељи: одлазак на ручак у неки од ресторана у Овчар Бањи и купање у базену са телмоминералном водом.

Повратак из Овчар Бање након свих активности.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном, одећа прилагођена временским условима, заштита од ветра и евентуалних падавина, а ко жели и неопходана опрема за базен. Ко иде на ферату, препорука је да понесе танке, радне рукавице. Има их у кинеским радњама и коштају око 100 динара. Осталу опрему за пењање фератом добијамо од домаћина

ЦЕНА: 1600 динара за превоз, путарине и организационе трошкове.

Ко иде на ферату, домаћинима доплаћује 1500 динара. У цену ферате улази изнајмљивање опреме и услуге инструктора на ферати.

Цена улазнице за базен је 300 дин.

Сви учесници који пењу ферату потписују изјаву о преузимању личне одговорности.

Организатори: Славица Илић 0637448735; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. и Милутин Илић 063510503; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

U BOJAMA RUJA, 2.OKTOBAR 2021.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.