Петак, 27. април: Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 20 часова. Путујемо преко Београда, аутопутем до Грчке.

Субота, 28. април: Рани долазак у ски центар Ворас (2047 мнв), у подножју планине Ниџе. Успон на највиши врх - Кајмакчалан (2521 мнв). Успон је лаган и заједно са силаском траје око 5 сати. Силазак и наставак пута до бање Лутраки, са термалним изворима.

Боравак у бањи, купање у уређеном потоку или базену и полазак у договорено време за Охрид, у смештај где остајемо четири ноћи.
Недеља, 29. април: Рано устајање и превозом идемо до хотела Молика (1420 мнв), почетне тачке за успон на Пелистер, трећег врха по висини у Македонији. Гребеном ћемо прво попети врхове Стив Наумов (2468 мнв) и Илинден (2542 мнв), а затим и највиши врх планине Баба - Пелистер (2601 мнв). У зависности од стања на терену, враћамо се истом или другом стазом, преко Малог (2180 мнв), а затим и Великог језера (2218 мнв). Након одмора код језера настављамо даље до пута, у близини села Нижеполе (1170 мнв), где нас чека превоз.
Друга група проводи дан у Битољу, у коме се може видети много тога: Српско војничко гробље, антички град Heraclea Lyncestis, шеталиште Широк Сокак... Полазак из Битоља у договорено време, долазак у Нижепоље, улазак планинарске групе у превоз и наставак пута до Охрида.

Понедељак, 30. април: Након два дана планинарења, овај дан је предвиђен за одмор и обилазак Охрида. Места која вреди посетити: Самуилова тврђава, антички амфитеатар, црква Канео (односно црква Светог Јована Богослова), вожња бродом по језеру или од Охрида до манастира Свети Наум...

Уторак, 1. мај: Рано устајање, полазак за НП Галичица и успон на врх Магаро (2254 мнв). У току успона ће се смењивати погледи на Охридско и Преспанско језеро, а са врха се пружа поглед на оба језера.

Силазак другом стазом, до села Љубаништа и плаже, где проверавамо температуру воде у језеру. Понети купаћи.
Група која не иде на успон аутобусом наставља до манастира Свети Наум, изворишта Црног Дрима и плаже. Спајање обе групе и одлазак за Охрид.

Среда, 2. мај: Рано устајање и спаковани крећемо према Србији. Долазак у ски центар Попова Шапка (1700 мнв) и полазак на успон. Циљ нам је Титов врх (2747 мнв), највиша тачка Шар планине и други врх по висини у Македонији. Идемо гребеном - зимском, а враћамо се летњом стазом за 8-10 сати. Због временских услова, могуће је да ћемо пењати врх и силазити истом, летњом стазом. Група која не планинари има прилику да шета ски центром Попова Шапка и ужива у околини. Повратак са туре и полазак за Србију. Паузу за ручак правимо уз пут.

Опрема: Стандардна планинарска, прилагођена временским условима.
Храна: у сопственој режији или код нашег домаћина - доручак за 2, а ручак за 4 евра, уз претходну најаву.
Документација: Пасош, здравствена и планинарска књижица.
Цена: 85 евра - уколико буде 40 пријављених и идемо аутобусом, а 95 евра - уколико идемо минибусом. Плаћање је могуће извршити на рате, с тим да цео износ буде уплаћен до поласка. У случају одустајања до 20 дана пре поласка, врши се поврат целокупног износа уплате. У супротном, потребно је пронаћи замену, јер се новац не враћа.
У цену је урачунато: четири ноћења у Охриду, превоз, ноћење и храна за возача, таксе за улазак возила у НП Галичица и Пелистер, паркинг, трошкови аутопута у Србији и Македонији и организациони трошкови.
У цену није урачунато: осигурање (многи већ имају лично), купање у бањи Лутраки (3 евра) и таксе за два успона (у НП Галичица и Пелистер) које коштају 1-3 евра. Уколико кренемо довољно рано на туре, могуће да наплатна служба за таксу неће радити.
Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/…/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.…
Организатори: Славица Илић 0637448735; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Милутин Илић 063510503; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.